Aplikacija ribAR – šetnja uz more kroz igru otkriva ribarsku prošlost Ližnjana

Kako mobitelom krenuti u ribolov na blago? Turistička zajednica općine Ližnjan osmislila je aplikaciju u sklopu projekta ribAR – ribarsko digitalno okno koja posjetiteljima Ližnjana omogućava da uz pomoć likova ribara Bepa i šjore Marije prošeću ližnjanskom obalom i otkriju zanimljivosti o ribarskoj baštini jugoistočne Istre.

Direktorica TZ općine Ližnjan Natali Palko Zirdum o ovom vrlo važnom projektu kaže: “Ližnjan je poznat po ribarskoj tradiciji koja seže u daleku prošlost što potvrđuje činjenica da su upravo na području Ližnjana odnosno na lokaciji Kargadur pronađeni najstariji primjerci udica na Jadranu, još iz doba neolitika. Imajući na umu tu dugu povijest smatrali smo da je interdisciplinarna interpretacija ribarske baštine neophodna kako bismo pokazali na koje su sve načine Ližnjanci živjeli s morem i od mora. Ribarstvo istovremeno predstavlja borbu za preživljavanje, izgradnju vlastitog identiteta, napredak te očuvanje prirodne raznolikosti morskog života“.

U današnje vrijeme očuvanje tradicije nezamislivo je bez upotrebe modernih tehnologija koje su dio svakodnevnog života, posebice mlađih generacija. U skladu s tom činjenicom projekt ribAR – ribarsko digitalno okno temelji se na AR – augmented reality aplikaciji, tj.proširenoj stvarnosti nadopunjenoj igrificiranom turom i pratećom brošurom kako bi mlađi posjetitelji upoznali ribarsku baštinu Ližnjana kroz edukaciju, igru i zabavu na njima prijemčiv način.

Cilj projekta ribAR – ribarsko digitalno okno valorizacija je lokalne ribarske baštine i poticanje interesa za konzumacijom ribe. Projekt je inovativan i uključuje sve dobne skupine s naglaskom na najmlađe koji su sudjelovali u samom stvaranju proizvoda pa su za uspješnu realizaciju projekta bili vrlo važni lokalni partneri – Dječji vrtići „Bubamara” Ližnjan- Scuole dell’infanzia „Coccinella” Lisignano, Osnovna škola dr. Mate Demarina te učenici i učiteljice PO Ližnjan.

„Važno je naglasiti veliki istraživački dio koji je prethodio izradi AR-a i brošure, radni dio s morskim biologom te istraživanje nutritivnih i povijesnih činjenica potrebnih za vizualno atraktivno kreiranje sadržaja na točkama obuhvaćenim u aplikaciji. Uspješnost projekta uvelike zahvaljujemo našim kazivačima Niniju i Marinu Balde i Milojki Vodinelić te suradnicima biologu Nevenu Iveši, interpretatorici baštine Ivi Silla te tvrtki Delta reality koja je izradila aplikaciju. Projekt je prijavljen na natječaj FLAG-a Istarska batana u okviru Mjere 1.1.1. Razvoj i unapređenje objekata i drugih javnih prostora te sadržaja povezanih s ribarskom baštinom u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Istarska batana za razdoblje 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 234.734,62 kn, od čega je 234.229,54 kn osigurano bespovratnim sredstvima Europske Unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo”, naglasila je direktorica TZ općine Natali Palko Zirdum.

RADIONICE I EDUKATIVNE AKTIVNOSTI – pripremne aktivnosti s malim kreativcima

Projekt je započeo u proljeće ove godine održavanjem edukativnih radionica za djecu školske dobi Područnog odjela Ližnjan Osnovne škole dr. Mate Demarina te za malene polaznike dječjeg vrtića Bubamara iz Ližnjana. Na radionicama je biolog Neven Iveša s pulskog Fakulteta prirodnih znanosti upoznao djecu s ribljim vrstama ovog područja, a saznali su puno i o lokalnom tradicionalnom načinu pletenja mreža te otkrivali tajne uspješnog ribarenja. Inspirirana temom tih edukacija djeca su stvorila radove čiji su se dijelovi uključili u aplikaciju kao i u knjižicu/brošuru analogne igre čime su dali značajan doprinos projektu i emotivno se povezali s baštinom svoga kraja.

APLIKACIJA ribAR – moderni okvir za pogled u prošlost

Besplatna aplikacija ribAR ima ulogu modernog okvira za jasno i detaljno gledanje u prošlost. Zahvaljujući funkcionalnosti proširene stvarnosti nakon “skidanja” na neki od mobilnih uređaja poput mobitela ili tableta koristi se poput okvira odnosno gleda se kroz ekran, a živopisni animirani likovi ribara Bepa i šjore Marije upoznaju korisnika s ližnjanskom ribarskom tradicijom kroz četiri godišnja doba na svakoj od važnih točaka.

Avantura za male i velike započinje na velikom molu, a sadržaj je podijeljen u četiri kategorije – “Podmorski Ližnjanci”, “Nekad i Sad”, “Dječje mudrosti” i “Recepti” koje potiču interes, educiraju, zabavljaju te promiču lokalnu ribarsku tradiciju i gastronomiju. Posebno treba naglasiti da se prikazom recepata i interpretacijom konzumiranja ribe kroz povijest korisnici aplikacije potiču na uvrštavanje ribljih jela u svoje  svakodnevne jelovnike.

BROŠURA RIBOLOV NA BLAGO – zaigrana knjižnica za baštinske istraživače

Digitalni sadržaj aplikacije ribAR komplementarno nadopunjuje brošura “Ribolov na blago” koja je osmišljena u suradnji s Ivom Silla, interpretatoricom baštine i autoricom brojnih zgodnih pitalica i zagonetki o lokalnoj ribarskoj baštini i ribljim vrstama. Posjetitelji u uredu TZO Ližnjan mogu preuzeti ovu besplatnu mini knjižicu i prateći upute koje sadržava krenuti u razgled određenih točaka usput bilježeći svoje doživljaje fotoaparatom ili kamerom mobitela. Fotografije će se objavljivati pod hashtagom #ribARliznjan, a oni koji sakupe fotografije sa svih točaka zaslužit će diplomu i titulu počasnih ribARa. Mini knjižica na 20-ak stranica prati vizualni identitet aplikacije pa i u njoj “glavne uloge” imaju simpatični ribar Bepo i njegova sumještanka šjora Marija.