JK Delfin i JK Horizont regatom obilježavaju Dan Istarske županije

Ususret Danu Istarske županije JK Delfin Pula uz podršku i suorganizaciju JK Horizont iz Poreča, u subotu, 24. rujna sa startom u 10 sati organizira regatu krstaša 1. ISTRA POD JEDRIMA.

„Sama ideja o regati nastala je sa željom da se jedriličarskim takmičenjem zapadnom obalom Istre obilježi Dan Istarske županije. Regata okuplja naše prijatelje jedriličare, djecu i odrasle iz Hrvatske i Slovenije koji dijele takmičarski duh i dobre vibracije ovog kluba. Pravi je gušt imati takve jedriličare na regatama. Neke regate su više taktičke, a neke navigacijske. Ovoga puta takmičit ćemo se na ruti od 30tak nm, Pula – Poreč, iako će se prolazni cilj bilježiti kod Sv. Ivana na pučini,“ izjavili su organizatori.  

U tijeku je i projekt Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti „BE ACTIVE“, a JK Delfin se regatom „Istra pod jedrima“ pridružio toj Europskoj inicijativi. 

Organizatorima su stigle i majice Ministarstva turizma koje će natjecatelji nositi podržavajući inicijativu Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti koja se održava diljem Europe.

JK Delfin je u tekućoj godini pokrenuo i organizirao 7 međunarodnih regata krstaša u suradnji s drugim klubovima, općinama i gradovima te uz podršku lučkih uprava, Sportske zajednice grada Pule, TZ-a i prijatelja iz poduzetništva. Sve regate se boduju za „Istarski kup krstaša – Argonaut kup“, a one koje su startale iz Pule održavale su se pod sloganom manifestacije „Pula pod jedrima” kojom JK Delfin promiče jedrenje na krstašima u Puli.  Prema planu programa rada JK Delfin u 2022 godini, uz regatu „Istra pod jedrima“, do kraja tekuće godine organizira još 4 regate krstaša.

„Već sljedećeg vikenda, 1. listopada sa startom u 11 sati, održavamo tradicionalni „18. Memorijal kap. Marka Marinovića“ uz pokroviteljstvo ACI Pomer i podršku Sportske zajednice grada Pule. „Memorijal Marinović“ je etablirana regata, poznata u jedriličarskih krugovima diljem Hrvatske i Slovenije posvećena kap. Marku Marinović, koji je prije svega bio dobar čovjek, otac, suprug, strasni pomorac i jedriličar, po profesiji direktor ACI marine Pomer i poznat po velikom entuzijazmu gdje je bio i jedan od utemeljitelja Jedriličarskog saveza Istarske županije. „Iznimna nam je čast biti glavni organizatori ove  regate,“ izjavila je predsjednica JK Delfin Sanja Vale Čupić.

Nakon „Regate kap. M. Marinovića“ JK Delfin organizira „18. ARENA KUP“ 29. listopada uz podršku TZ grada Pule, a za kraj regatne god. u studenom održat će se „Lignjada“, regata u suradnji s VMO Unije.

Sve regate se održavaju u nadležnosti HJS, vode po pravilima svjetske jedriličarske organizacije, a rezultati se bilježe prema dužini plovila po grupama Open Krstaši i Regatni te ORC. Regata se dodatno boduje za Istarski kup krstaša – Argonaut kup (AK).

Više informacija i Prijave možete pronaći na mrežnim stranicama JK Delfin: https://www.jkdelfin.hr/

Za kraj organizatori poručuju: „Ako imate brod na jedra dođite na regate. Dignite jedra, jedrite sa nama i budite dio ekipe sportaša i rekreativaca, entuzijasta, budite dio ove dobre vibre takmičarskog duha. Imamo vrsne jedriličare, brze jurilice i rekreativce na obiteljskim krstašima koji jednako uživaju u jedrenju. Svi ste nam dobro došli! Ako nemate jedrilicu dođite i bodrite jedriličare sa obale, slikajte, snimajte i budite sa nama uspomena koju gradimo zajedno sa svima vama.”

Izazov „Pula pod jedrima” koji je JK Delfin pokrenuo sa Full Moon regatom 18.03.2022. vrijedi za sve regate u suorganizaciji JK Delfin u 2022g. Najljepši kreativni uradci će se nagraditi na Jedriličarskoj noći krajem godine.

Regata „Istra pod jedrima“ starta u subotu, 24.09. u 10 sati.

Pozivamo fotografe, snimatelje i medije da dođu u subotu, 24.09. u 9:45h kod dizalice, kod Riječkog gata kako bi se ukrcali u brod te s mora poprate start i izlazak jedrilica iz pulske luke.

Jer jedriti se mora, a sa svima vama to je još veća fora 😉