Sjednica Županijske skupštine povodom Dana Županije

Svečanom sjednicom Županijske skupštine danas će u Pazinu biti proslavljen Dan Istarske  županije, koji se slavi u povodu rujanskih odluka iz 1943. o sjedinjenju Istre, Rijeke i Zadra te pripadajućih otoka s maticom – domovinom Hrvatskom. Istarski sabor je povijesnim Pazinskim odlukama 1943. odredio budućnost Istre i bio putokaz njezina razvoja i napretka.

Pazinske odluke ili Rujanske odluke su manifestne odluke Narodnooslobodilačkog odbora za Istru usvojene u Pazinu 13. rujna 1943. i Sabora istarskih narodnih predstavnika od 26. rujna 1943. o sjedinjenju Istre s maticom domovinom.

U Pazinu je 25. i 26. rujna održan Sabor istarskih narodnih predstavnika na kojem je izabran privremeni Pokrajinski NOO za Istru te potvrđena odluka o odcjepljenju od Italije i sjedinjenju s Hrvatskom i Jugoslavijom. Donesene su i odluke o ukidanju talijanskih fašističkih zakona, o promjeni nasilno potalijančenih prezimena, imena i toponima, o otvaranju hrvatskih škola (između dva svjetska rata, provodile su talijanske vlasti u Istri Zakon o službenoj promjeni onih imena koja vrijeđaju javni red ili nacionalne osjećaje iz 1928. i Zakon o smiješnim i sramotnim imenima i prezimenima iz 1936. godine; do danas su na brojnim nadgrobnim spomenicima i sakralnim spomenicima vidljivi tragovi dlijetom za kamen izbrisanih natpisa na hrvatskom jeziku), o hrvatskom jeziku u crkvi, o priznavanju nacionalnih prava talijanskoj manjini u Istri te o vraćanju u Italiju Talijana doseljenih nakon 1918. radi promjene etničke slike Istre (koristili su talijanski fašisti termin “etnička melioracija”). U listopadu je sjedinjenje Istre potvrđeno na Drugome zasjedanju ZAVNOH-a u Plaškom, a u studenom je akte ZAVNOH-a i Slovenskog narodnoosvobodilnog odbora sankcionirao AVNOJ na svojem Drugome zasjedanju u Jajcu.  

Istarski župan Boris Miletić podsjeća kako su Pazinskim odlukama, donesenim prije 79 godina, građani Istre iskazali nedvojbenu težnju pripojenju s maticom Hrvatskom.

– Dan 25. rujna značajan je u istarskoj povijesti i prilika da se osvrnemo na slavne dane naše prošlosti, ali i da govorimo o sadašnjosti te promišljamo o budućnosti. Istarski se čovik kroz povijest nikada nije mirio s nepravdom i znao se izboriti za biti svoj na svome. Nije odustao od svog identiteta, jezika i kulture i uzdignute glave suprotstavio se neprijatelju. Zato je i danas važno znati očuvati i promicati naše posebnosti. Istra je po otvorenosti i svom velikom srcu nadaleko poznata i svi ljudi dobre volje uvijek su dobrodošli u naše krajeve, ali se naši lokalni običaji i tradicija moraju poštovati, poručuje župan Miletić.

Svečanu sjednicu kojom se obilježava Dan županije vodit će predsjednica Skupštine Sandra Ćakić Kuhar.