Grad Pula potpisao sporazum s Arheološkim muzejem Istre o provedbi arheološkog istraživanja

 

Gradonačelnik Filip Zoričić u pulskoj Komunalnoj palači 23. rujna 2022. godine potpisao je s ravnateljem Arheološkog muzeja Istre Darkom Komšom Sporazum o provedbi arheološkog istraživanja za potrebe valorizacije i izrade projektne dokumentacije za uređenje prostora između Vicolo della Bissa i Ulice Benediktinske opatije, u neposrednoj blizini Bazilike Sv. Marije Formoze.

Lokacija se nalazi unutar zaštićene kulturno povijesne cjeline Pula upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara. Riječ je o jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u gradu, područje potencijalno važnih arheoloških nalaza, koje je desetljećima bilo zapušteno, zanemareno i uzurpirano.

Na dijelu lokaliteta nalazi se antička gradska vila (villa urbana) s mozaikom Kažnjavanja Dirke. Predviđeno je izvođenje arheoloških istraživanja s ciljem otkrivanja preostalog dijela antičke gradske vile s mozaikom Kažnjavanja Dirke, kao i uređenje odnosno revitalizacije tog dijela središta Pule, od mjesta samog mozaika pa do prezentiranih ostataka crkve Sv. Marije Formoze.  Izvest će se i dodatna arheološka istraživanja, koja su nužna za planiranje i početak konzervatorsko-restauratorskih radova na mozaiku s okolnim zidovima i freskama te izradi prikladnije zaštitne strukture.

Rezultati predviđenih arheoloških istraživanja će se na moderan način, prezentacijom in-situ i upotrebom moderne tehnologije, prezentirati kao sastavni dio urbane cjeline rimske Pule, a namijenjeni su kako stručnoj tako i široj javnosti.

 
Gradonačelnik Filip Zoričić je ujedno čestitao 120.obljetnicu postojanja Arheološkog muzeja Istre. Potpisivanju su prisustvovali ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, restauratorica Đeni Gobić – Bravar i voditeljica biblioteke Adriana Gri Štorga.