Jedriličari JK Vega se iz Češke vratili sa 6 odličja

Od 24. – 26. rujna na Češkom jezeru Nechraniceu jedrila se još jedna u nizu od regata EurILCA Europa Cup Trophy. Stotinjak jedriličara iz cijele Europe natjecalo se za titulu najboljih u klasama ILCA 7, ILCA 6 i ILCA 4. Na prestižnom natjecanju jedrilo je i nekoliko Hrvata, od toga i jedriličari pulske Vege, koji su se kući vratili sa šest odličja.

 

Ukupno je odjedreno 4 jedrenja, da je bilo uzbudljivo do samog kraja govori i činjenica da se do zadnjeg dana nije znalo hoće li regata biti važeća ili ne, zbog premalo jedrenja (minimum da regata važi su dva odjedrena  plova). “Prvi dan je po slabom vjetru odjedren jedva jedan plov, drugi dan se zbog premalo vjetra nije jedrilo i sve je ovisilo o zadnjem danu. Treći dan kada smo došli u klub, vjetra ponovno nije bilo. Start nam je bio odgođen. Srećom za nas oko podne je zapuhalo i u 12.30 smo startali. Odjedrili smo tri jedrenja te smo ih ukupno imali 4.” u kratko nam je prepričao trener Vege, Antonio Poretti.

 

U konkurenciji 25 jedriličara u klasi ILCA 6 najbolje se snašao Tedi Leonardelli iz pulskog jedriličarskog kluba Vega. Tedi ne samo da je pobijedio u konkurenciji mladih jedriličara do 17. godina, pobijedio je i u konkurenciji jedriličara do 19. godina te pobjednik u ukupnom poretku u klasi ILCA 6. Samo bod iza njega bili su ukrajinac Khasina Semen te švicarac Hirsch Boris.

 

U konkurenciji 31 jedriličara u klasi ILCA 4 drugoplasirani je bio Vito Fili, a trećeplasirana Lea Rakovac, oboje iz pulske Vege. Vito je imao isti broj bodova kao i pobjednik nijemac Reith Lennart. Imali su iste ulaze u cilj, ali na kraju se gledao zadnje jedrenje i zadnji ulaz, a  nijemac je taj plov ušao prije i odnio zlato. Lea je osim bronce u ukupnom poretku osvojila i prvo mjesto u ženskoj konkurenciji. U Češkoj je nastupala i još jedna puležanka Katja Rabak, također iz pulske Vege, koja je regatu završila na 12. mjestu i ukupno kao 5. u konkurenciji djevojka. Katja je treći dan napravila diskvalifikaciju i to ju je stajalo nekoliko bodova i vjerovatno medalje.

 

Mladi jedriličari imaju vikend pauze, kojega će iskoristiti za bodrenje svojih klupskih kolega na Otvorenom državnom prvenstvo u klasi Flying Dutchman. Natjecanja će se održati u pulskom akvatoriju od 30. rujna do 2. listopada 2022. godine, ispred šetališta Lungomare i Zlatnih stijena, a domaćin je jedriličarski klub Vega. Očekuje se tridesetak posada iz više od 7 zemalja. Start prvog jedrenja je u petak, 30.rujna 2022. u 12 sati.