Nevrijeme u Istri: Situacija pod kontrolom, sve službe na terenu

 

Velike količine kiše koje su noćas pale na području Istarske županije, posebno su pogodile područje Bujštine, Buzeštine, Pazinštine i Poreštine, no situacija je pod kontrolom i u tijeku je sanacija šteta. Vatrogasci i sve nadležne službe su od noćas na terenu, a u prvome redu se radilo na zaštiti građana i imovine od bujičnih poplava. Uslijed odrona zabilježene su štete na prometnicama, a na nekima je, zbog sigurnosti, obustavljen promet uslijed velikih količina vode. Zabilježeno je i nekoliko desetaka intervencija vatrogasaca, najviše na području Buzeštine i Pazinštine, koji su ispumpavali vodu, pretežito iz privatnih, odnosno stambenih objekata. U navedenim dijelovima bit će i najveće štete, čiji se razmjer još mora utvrditi.

Prema riječima načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije Dina Kozlevca, sve službe na terenu rade na normalizaciji prometa i života, a u tijeku je i aktivnost na ispumpavanju vode koja je prodrla u postrojenje akumulacije Butoniga. Bujica je ugrozila pumpe na postrojenju, ali na svu sreću iste nisu stradale, odnosno nisu potopljene. Vatrogasci Buzeta, Pazina i Umaga, zajedno s Vodoprivredom rade na ispumpavanju vode, kako bi se vodoopskrbni sustav mogao u što kraćem roku staviti u pogon. Prema riječima Istarskog vodovoda, kroz 2-3 dana sustav bi trebao biti osposobljen.

Vremenske prilike su se smirile i prema prognozi, ne očekuju se više velike količine oborina, što će omogućiti da se čim prije saniraju nastale štete.

Istarski župan Boris Miletić je u obilasku nevremenom zahvaćenih područja.