Pulski rotor svijetlit će ružičastom bojom u znak podrške borbi protiv raka dojke

Simboličnim osvjetljavanjem pulskog rotora u ružičastu boju u petak, 30. rujna 2022. godine obilježit će se predstojeći Dan ružičaste vrpce i početak Mjeseca borbe protiv raka dojke.

Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, u Hrvatskoj se uvijek obilježava prve subote u listopadu koji je u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te rano otkrivanje i liječenje raka dojke kod žena.

Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula ove godine mjesec obilježava pod sloganom “Ne ću ben, hodi zajno!”. Brojnim aktivnostima pokušava se skrenuti pažnja na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja te ukazati na značaj podrške osobama koje boluju od ove bolesti.

U povodu Dana ružičaste vrpce i Ružičastog mjeseca 2022., Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula uz tehničkog partnera Atletski savez Istre i ove godine tradicionalno organizira humanitarnu utrku “Ne ću ben, hodi zajno!”. Utrka će se održati 2. listopada 2022. god u 11 sati sa startom na pulskim Valkanama. Ove godine trkači će trčati u majicama s porukom “Ni priša, ma ni ča čekati” #necuben, #hodizajno s QR kodom koji vodi na video o samopregledu dojke Kluba Gea Pula. Glavna utrka i rekreativna šetnja kreće s Valkana, a trči se pulskom šetnicom Lungomare, iza Mornara i Ferijalnog na šetnicu Verudele do tvrđave Bourguignon i nazad. Istovremeno kreće i rekreativna šetnja odmah nakon trkača, a njena ruta je šetalište Lungomare s okretištem u Gortanovoj uvali i nazad do Valkana.

Ružičasta vrpca izabrana je kao boja zdravlja koja ujedno predstavlja i ženstvenost, a simbol diljem svijeta za Mjesec borbe protiv raka dojke postala je nakon što je Susan G. Komen fundacija prije gotovo tri desetljeća tijekom utrke za preživjele od raka dojke u New Yorku dijelila ružičaste vrpce.

Iako je listopad mjesec kada se najviše govori o ovoj zloćudnoj bolesti neophodno je naglasiti da je rak dojke bolest koja je stvarnost za milijune žena i njihovih obitelji svaki dan. Prevencija samokontrolom, ultrazvukom i mamografijom ono je čime možete spasiti svoj život.U znak podrške kampanji borbe protiv raka dojke veliki rotor u Šijani svijetlit će u ružičastoj boji od 30. rujna do 2. listopada.