Završna prezentacija projekta Vižula Art Atelje održana prošle subote u medulinskom Šantaduru

Prošle je subote, 1. listopada 2022. godine u Šantaduru – centru baštine i održivog razvoja u Medulinu održana završnica prvog izdanja Vižula Art Ateljea, projekta kojega je ove godine pokrenula Udruga Art studio u partnerstvu s Udrugom Sakramenski te uz potporu Općine Medulin.

Zamišljen kao događaj kojim će ovogodišnji Vižula Art Atelje biti zatvoren, bila je to večer za susret polaznika umjetničkih radionica održanih u sklopu projekta te druženje svih okupljenih s umjetnošću, jer je u centru Šantadur – medulinskom društveno kulturnom centru – u ovoj prilici održana prva izložba!

Na samom otvorenju događaja, kojega je besprijekorno i u svečanom tonu vodila Jelena Vitasović, istaknuto je kako je u proteklih 5 tjedana, počevši od 28. kolovoza u Arheološkom parku Vižula održano 10 aktivnosti, odnosno radionica u kojima je sudjelovalo sveukupno čak 160 sudionika te kako su organizatori izrazito ponosni što je toliki broj polaznika prepoznao vrijednost projekta.

Pod vodstvom Igora Fabrisa, Monike Petrović, Sare Pancun i Sonje Milotić Šesto u sklopu Vižula Art Ateljea održane su radionice mozaika, keramike, antičkog nakita od stakla i nakita od keramike. Polaznici dviju radionica na Vižuli bili su i najvrjedniji i najkreativniji mali umjetnici, učenici Osnovne škole dr. Mate Demarin iz Medulina te mališani iz Dječjeg vrtića Medulin koji su marljivo i predano izradili tri zajednička rada – replike mozaika pronađenih na Vižuli i obližnjim Burlama. Jedan će krasiti zidove vrtića, drugi škole, a treći mozaik uručen je tijekom događaja Općini Medulin i načelniku Ivanu Kircu.

Mnogobrojni posjetitelji mogli su prošle subote pogledati sve radove izrađene na radionicama u proteklim kreativnim vikendima, u sklopu izložbe postavljene u unutrašnjem prostoru centra Šantadur te na njegovoj vanjskoj površini, gdje su članice i volonterke udruge Sakramenski u ulozi domaćina pripremile, kako priliči događajima koji rekonstruiraju i reinterpretiraju antiku – pravi hedonistički užitak – rimsku gozbu dostojnu onih koje su se prije dvije tisuće godina održavale u rezidencijalnoj maritimnoj vili na Vižuli.

No prije toga, održano je posebno iznenađenje i poklon koji je u čast svih uključenih u radionice Vižula Art Ateljea pripremila partnerska udruga Sakramenski. Pripremljena uz pomoć iznimnih, multitalentiranih i neizmjerno kreativnih Dragane Babić, Rozane Mihovilović Perc, Ivane Savić i Branke Popov, na zelenoj površini stoljetne medulinske kortive centra Šantadur, održana je prva modna revija! Inspirirana antikom i Vižulom, u njoj su na posve inovativan način predstavljeni radovi izrađeni u radionicama Vižula Art Ateljea, a protagonistice i najposebnije manekenke za ovu priliku bile su učenice 7. i 8. razreda medulinske osnovne škole. Odjevene u rimske haljine za čiju posudbu organizatori zahvaljuju Dječjem vrtiću Medulin, s prekrasnim rimskim frizurama i šminkom, djevojke su u tri izlaska predstavile predmete od keramike, nakit i rimske mozaike te time u reviji koja oživljava izložbu radova polaznika radionica projekta oživjele Vižulu u Šantaduru te osvijetlile tisućljetnu povijest Medulina!

Po završetku revije, uslijedilo je druženje okupljenih gostiju i posjetitelja uz rimsku gozbu te u koncu nezaboravne večeri podjela zahvalnica učenicama za njihovo sudjelovanje u završnici projekta te torta kao malo iznenađenje i poklon organizatora djevojkama i okupljenim gostima i posjetiteljima povodom svečanog zatvaranja prvog izdanja Vižula Art Ateljea.

Uz zahvale svim polaznicima koji su se uključili u prvo izdanje projekta, udruge Art studio i Sakramenski zahvaljuju i svima koji su dali svoj neprocjenjiv doprinos u pripremi i realizaciji svih aktivnosti i završne manifestacije. Posebne zahvale na financijskoj i logističkoj podršci upućuju pokrovitelju – Općini Medulin, te za kraj svima pozdrav, poruka i želja u maniri starih Rimljana – Viva Vižula, Viva Vižula Art Atelje!

Fotografije s događaja možete pronaći u fotogaleriji na sljedećem linku:

https://drive.google.com/drive/folders/1iXFaaqPpxMD3zIEv1V7epsBnFEMjCtD8?usp=sharing

Autori fotografija su članovi udruga Format, Franko Frgačić i Nevio Doz; Jovana Prusac Fabris iz udruge Art Studio te Dragana Babić iz udruge Sakramenski.