Dječji tjedan u općini Medulin započeo „Kantuônom Ćakuluônom“ sjajnog Aleksandra Bančića u centru Šantadur

Dječji tjedan koji se svake godine obilježava u prvom tjednu u listopadu, u općini Medulin započeo je u ponedjeljak 3. listpopada, zanimljivim kazališnim gostovanjem u centru Šantadur u Medulinu (Katikulić 1).

U ogranizaciji udruge Sakramenski u suradnji s udrugama Format i Mutila, u Medulin je stigao sjajni kazališni glumac i pedagog Aleksandar Bančić iz Istarskog narodnog kazališta Pula. Najmlađoj medulinskoj publici predstavio se svojim autorskim projektom i dvije izvedbe – „Kantuôna Ćakuluôna“ – pripovjedno kazališnim nastupom u kojem Bančić kao glumac i pripovjedač velikog iskustva objedinjuje priče, mitove i legende iz cijele Istre, koje publici prenosi koristeći se s nekoliko istarskih dijalekata.

Na ograđenu zelenu površinu stoljetne kortive centra Šantadur pristigle su učenici svih nižih razreda OŠ dr. Mate Demarin Medulin te ih je Bančić dočekao ispod velebne krošnje ladonje, odnosno ledonje kako se u Medulinu naziva ovo stablo. Za svoju je medulinsku publiku pripremio posebne priče, među kojima su se našle ona „o tri brata“, zatim ona „o tri zlatne guske“, a malenim je Medulincima kroz odabrane priče i legende Bančić otškrinuo vrata Istre i njene bogate povijesti te ih upoznao s vrijednom nematerijalnom kulturnom baštinom, istarskim načinom života, običajima, govorima i dijalektima istarskih mikrosvjetova.

Učiteljice razredne nastave koje su sa svojim razredima sudjelovale u ovom prvom danu Dječjeg tjedna na području općine Medulin, izrazile su svoje zadovoljstvo i pohvalile Aleksandra Bančića za njegov pristup i način rada s najmlađima, neki od kojih su se možda ovom prilikom i prvi put sreli s pripovjednom, kazališnom formom, ili pak uopće ne poznaju istarska narječja. Unatoč preprekama Bančić je pažnju i koncentraciju čak i prvašića uspio zadržati tijekom svoje sat vremena duge izvedbe, uspješno povezujući priču s pričom, legendu, s legendom, te pobuđujući maštu i interes malih gledatelja (i slušatelja) za jezično i baštinsko blago koje čuvaju upravo priče, mitovi i legende.  

Na dvije održane izvedbe „Kantuôna Ćakuluôna“ prisustvovalo je više od stotinu djece, učenika nižih razreda medulinske osnovne škole, čime su organizatori iznimno zadovoljni.

Zahvaljujući potpori Općine Medulin i Turističke zajednice općine Medulin izvedbe su bile za gledatelje besplatne, a događaj je organiziran u sklopu projekta „Dupla doza vitamina B(aština) i K(ultura) za zdravije pojedince i zajednicu, te podprograma „Glazba i smijeh za dušu i tijelo (+kazalište i film), Volume 2“.