Palež u Kresinima, Žminj

Dana 07.10.2022 prigodnom komemoracijom u Kresinima, Žminj prisjetili smo se svih palih žrtava zločina počinjenog davne 1943. godine te obilježili 79. obljetnicu stradavanja stanovništva žminjštine, posebice najsvirepijeg zločina na ovom području kojom prilikom je na zvjerski način ubijeno i stradalo 57 mještana sela Kresini a selo spaljeno. Najstarija žrtva imala je 93 dok je najmlađa nevina i nedužna stradala sa samo 6 mjeseci. Polažući vijenac i paleći svijeću prisutni su se prisjetili svih stradalih čija su imena zauvijek uklesana u spomenik na samom ulazu u selo.

„Sve se to dešavalo nakon pada fašističkog režima i dolaskom nacističke sodateske u vrijeme tzv. Romelove ofenzive koja je u crno zavila narod Istre. Stradalo je preko 2500 civilnih žrtava, a narod koji se digao na oružje organiziranim u čete bataljone, brigade i odrede pretrpio je velike žrtve kada je u tim borbama diljem Istre stradalo preko 2500 boraca, a u logore odvedeno preko 500 ljudi. Do kraja rata Istra je pretrpjela preko 17000 žrtava, a 22000 ljudi završilo je u logorima diljem Europe.“ istaknuo je predsjednik SUAB-a Istarske županije g. Branko Oplanić.

„Današnja situacija u svijetu nije daleko od ondašnje. Nepravda, zavist, zločin i očaj tjeraju ljude na činjenje nehumanih i odvratih zločina protiv čovječnosti i života. Zajedništvo, međusobno uvažavanje, tolerancija i razumijevanje preduvjet su kvalitetnog života i suživota svake zajednice. Zajedništvom i ljubavlju jednih prema drugima možemo i moramo graditi zajednice u kojima želimo živjeti. Ugodne, ispravne i sigurne za nas i našu djecu razvijajući tolerantno i uključivo društvo bez podjela i predrasuda na niti jednoj osnovi“ istaknuo je načelnik Plavčić u obraćanju prisutnima.

Prisutni su se nakon odavanja počasti stradalima minutom šutnje uputili te položili vijence na kosturnicu u blizini sela gdje zauvijek počivaju posmrtni ostaci nevinih žrtava.