ISTRAVIRGIN – dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu u potpuno novom ruhu

Grad Vodnjan – Dignano ove će godine, od 25. do 27. studenoga, biti domaćin 16. po redu izdanja Dana mladog maslinovog ulja. Ovaj najveći i najprestižniji maslinarski festival u Hrvatskoj i regiji ove se godine vraća u potpuno novom ruhu, uz bogati program, na drugoj lokaciji i pod novim imenom. Ovogodišnji ISTRAVIRGIN, 16.dani mladog maslinovog ulja pretvorit će tako Grad Vodnjan u središte maslinarskog svijeta te hit mjesto za sve maslinare, uljare, gastronomske stručnjake i zaljubljenike u tekuće „zeleno zlato“, koje je jedno od simbola istarskog poluotoka i vodnjanskog kraja.

Središnja manifestacija istarske maslinarske scene uz čvrste temelje tradicije ove godine osim novog imena donosi i druge novitete. Po prvi puta izdanje festivala ISTRAVIRGIN, dani mladog maslinovog ulja, održat će se u prostorima nekadašnje impozantne gradske škole, koja će događaju donijeti element vodnjanske tradicije, ali i modernosti te će postati mjesto poslovnih i privatnih susreta u ugodnom i gostoljubivom okruženju.

„Istarski maslinari i uljari odavno su na svjetskoj razini potvrdili zlatni status svojeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ovogodišnjim izdanjem ‘ISTRAVIRGIN – dana mladog maslinovog ulja’ želimo osigurati priliku svima njima da predstave i izlože svoje proizvode brojnim posjetiteljima koje ovim putem pozivamo da dođu u Vodnjan i uživaju u raznovrsnom programu, kao i degustaciji maslinovih ulja vrhunske kvalitete. U posve neočekivanom i novom ambijentu uljarima, ali i široj javnosti želimo ponuditi jedinstvenu prigodu za promociju i kušanje vrhunskih proizvoda te za uživanje u nikad brojnijim sadržajima festivala duge tradicije pred kojim je svijetla budućnost“, napomenuo je Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Grada Vodnjana.

Velika novost ovogodišnjeg izdanja festivala, kojim se odaje priznanje istarskim maslinarima i uljarima prepoznatim i nagrađivanim diljem svijeta, bit će posebno osmišljen stručni program.

 

Masterclassovi vrhunskih chefova i cooking show

Kroz sve dane festivala, vrhunski chefovi će kroz više kulinarskih masterclassova namijenjenih novinarima, blogerima, uljarima i svim posjetiteljima otkrivati tajne kako vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje uzdiže gastronomiju na višu razinu. Uz masterclass događaje, u kuhinji odvojenoj od izložbenih prostora, odvijat će se pravi cooking show, u kojem će uz probrane gastro stručnjake sudjelovati i uljari, koji će zajedničkim snagama pokazati kako ekstra djevičansko maslinovo ulje nije samo začin jelima, već temeljna namirnica i kruna dobre tradicijske i suvremene kuhinje.

Organizatori ove godine pripremaju brojne edukacije i zabavne sadržaje, a posjetiteljima će na raspolaganju biti i drugi vrhunski gastro i eno proizvodi Istre. „ISTRAVIRGIN – dani mladog maslinovog ulja“ ove će se godine posebno usmjeriti na lokalne, istarske uljare koji će i simbolično, smještanjem u središnji prostor za izlaganje, biti u fokusu događaja.

Pozivamo naše maslinare i uljare iz svih krajeva Istre da nam se pridruže u stvaranju jedinstvene globalne priče te daljnjem jačanju pozicije istarskog maslinovog ulja i ove regije na svjetskoj razini.   ISTRAVIRGIN je središnja manifestacija maslinarske scene Istre, koja je pak svjetska top lokacija za proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja, što nas obvezuje da zajedno radimo na promociji ovog iznimnog proizvoda i simbola našeg kraja koji zaslužuje dijamantni status u svakom pogledu“,  istaknuo je gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Organizator ISTRAVIRGIN, 16. dana mladog maslinovog ulja je Grad Vodnjan – Dignano s partnerima –Turističkom zajednicom grada Vodnjana i Udrugom Agroturist Vodnjan, a festival se odvija pod sponzorstvom Istarske županije  i Turističke zajednice Istarske županije. Ova prestižna manifestacija duge tradicije u osvježenom ruhu i novog upečatljivog ISTRAVIRGIN imena zadnjeg vikenda u studenom okupit će više tisuća posjetitelja, koji će imati priliku kušati ovaj autohtoni vrhunski proizvod u središtu jedne od najnagrađivanijih maslinarskih regija u svijetu.