U Medulinu udruga Sakramenski započela s provedbom projekta „Od fragilnih do AGILNIH pojedinaca i zajednica“

Prošlog su ponedjeljka u Medulinu započele prve aktivnosti novog projekta udruge Sakramenski „Od fragilnih do AGILNIH pojedinaca i zajednica“, koji medulinska udruga provodi u partnerstvu sa Osnovnom školom dr. Mate Demarin Medulin te udrugom Zelena Istra iz Pule, a financiran je iz proračuna Općine Medulin, kroz program javnih potreba za 2022. godinu.

Želja nositelja i partnera projekta jest okupiti lokalnu zajednicu (i pojedince) oko teme održivog razvoja, ekologije i brige za okoliš te Šantadur – centar baštine i održivog razvoja, kojeg udruga Sakramenski oživljava i otvara za mještane, posjetitelje i zajednicu osim kao mjesto susreta s baštinom i kulturom, mapirati i kao mjesto zajedničkog promišljanja, učenja, razmjene iskustava i djelovanja u smjeru održivog života i razvoja zajednice.

Kroz projekt će biti prilike za susrete, razgovore, predavanja, radionice, zajednička djelovanja svih generacija zainteresiranih mještana. Projektni partneri i iznimni vanjski stručni suradnici provesti će niz zanimljivih pojedinačnih aktivnosti i akcija te organizirati raznolike događaje u cilju edukacije, osvješćivanja i osnaživanja mještana kako bi kao pojedinci i dionici lokalne zajednice postali spremniji nositi se s promjenama, i to ne samo klimatskim.

Konkretnije, u sklopu projekta održati će se dvodnevna edukacija „Građani i solarne elektrane“ o solarizaciji, energetskoj tranziciji i energetskoj neovisnosti za mještane općine Medulin, za koju u Medulin dolazi Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner; ciklus od tri praktične radionice osnaživanja mještana i razvijanja održivog životnog stila – praktična radionica izrade modularnih klupa koju će voditi Mihail Ribić iz udruge Zelena Istra; radionice izrade pripravaka prirodne kozmetike pod vodstvom farmaceutkinje Marije Kolarović iz udruge Verbena te predavanje „Otpad od hrane“ Irene Burbe iz Zelene Istre. Završna aktivnost projekta biti će mali festival održivosti „Održivi vikend u centru Šantadur“, okupiti će u medulinskom društveno-kulturnom centru projektne partnere i korisnike, dionike lokalne zajednice i svu zainteresiranu javnost.

Zasebna aktivnost projekta je ona pod nazivom „Mali veliki ekolozi“, koja je započela prošlog ponedjeljka 10.10.2022. a u sklopu koje se najmlađe sumještane, učenike medulinske osnovne škole želi aktivno uključiti u projekt. Za rad sa skupinama učenicima nižih i viših razreda u Medulin je na 5dnevnu umjetničku rezidenciju stigla iznimna gošća, rodom Pazinjanka s riječkom adresom, Tanja Blašković. Magistrica je likovne pedagogije, multitalentirana je umjetnica koja djeluje u raznim umjetničkim područjima – od ilustracije, slikarstva i street arta, dizajna, kostimografije i scenografije do izrade tapiserija i umjetničkih instalacija od reciklirane plastike.

I inače posvećena radu s djecom u edukativnim i kreativnim radionicama te s posebnim senzibilitetom za zaštitu i očuvanje prirode te održivi razvoj, umjetnička gošća na ovom projektu provela je u Šantaduru jučer, 10.10., 1. projektnu aktivnost sa grupom „malih ekologa“ – učenicima 3. razreda Oš. dr. Mate Demarin Medulin, u pratnji razrednice i učiteljice Jasminke Zović, a s kojima je već prošle godine u zajedničkoj akciji sadnjom bilja i cvijeća uređena okućnica centra Šantadur. U umjetničkoj radionici recikliranja najlonskih vrećica, 24 mališana izradilo je svojim ručicama i prema svojim idejama i dizajnu unikatne i personalizirane pernice – prava mala umjetnička djela, kroz realizaciju kojih su djeca dobi 8 i 9 godina stekla novu, korisnu vještinu, osvijestila značaj i mogućnosti recikliranja te ulogu, odnosno doprinos koji svaki pojedinac može dati u cilju ostvarenja održivog razvoja zajednice.

Druga podaktivnost „Malih velikih ekologa“, realizacija je suradničkog i participativnog umjetničkog murala u novom dijelu medulinske osnovne škole, kojeg će kroz četverodnevnu radionicu pod vodstvom Tanje Blašković izraditi 15 učenika viših razreda koje je pripremila i vodi profesorica likovne kulture Mirjana Konta. Poseban po tome što će učenici proći i naučiti sve faze procesa umjetničkog stvaralaštva u formi street arta te po tome što će uz Tanju biti njegovim autorima – ovaj je mural poseban i zbog svoje teme koju će učenici interpretirati i prenijeti na zid prema svojim zamislima i skicama – a to je Medulinska lokva. Kako će u konačnici mural posvećen mikro-ekosustavu jedine preostale lokve u Medulinu izgledati, moći će se vidjeti po dovršetku i prilikom njegova otvorenja za javnost.

Do tada nositelj projekta udruga Sakramenski ponosno ističe kako upravo s ove dvije aktivnosti, radionicom umjetničkog recikliranja i izradom suradničkog murala na temu medulinske lokve, Medulin sudjeluje u obilježavanju Europskog tjedna održivog razvoja 2022. godine, međunarodnoj kampanji pod vodstvom nacionalnog koordinatora udruge Odraz (https://esdw.eu/events/from-fragile-to-agile-individuals-and-community/), čime cijeli projekt „Od fragilnih do AGILNIH pojedinaca i zajednica“ postaje dio velike europske platforme, koja je u ovoj godini okupila 7047 inicijativa u 24 europske zemlje, a medulinska je uz onu pulske srednje škole Dante Alighieri, jedina održana u Istri.  

Udruga Sakramenski poziva sve zainteresirane mještane da prate i uključe se u daljnje aktivnosti projekta koje će biti fokusirane na usvajanje novih znanja i vještine za kvalitetniji, zdraviji, samo(održiviji) život i doprinos svih nas boljitku i održivijem razvoju naše zajednice, a za sve će sudionike biti besplatne zahvaljujući potpori Općine Medulin.

Fotografije autora Tanje Blašković, Mirjane Konta i Sonje-Barbare Bader, s prvih aktivnosti projekta „Od fragilnih do AGILNIH pojedinaca i zajednica“ možete pronaći na poveznici:

https://drive.google.com/drive/folders/1rkqNzcq9s08gW3XNrT8W3s7iP2lZmiQQ?usp=sharing