Općina Medulin obilježila godišnjicu rođenja dr. Mate Demarina

Povodom obilježavanja godišnjice rođenja, načelnik Općine Medulin Ivan Kirac sa suradnicima te ravnateljica Osnovne škole Emanuela Pinzan Chiavalon posjetili su posljednje počivalište dr. Mate Demarina na medulinskom groblju na kojemu su položili cvijeće i zapalili svijeće. Načelnik Ivan Kirac tom je prigodom istaknuo djelovanje i značaj našeg istaknutog Medulinca po kojemu je i jedina Osnovna škola na području općine Medulin dobila ime. 

Mate Demarin rođen je 15. listopada 1899. u Medulinu, Medulinac rodom i obiteljskim korijenima bio je istaknuti hrvatski pedagog, dok je učiteljsko obrazovanje stekao u Arbanasima i Kastvu kao prethodno i njegov brat Josip, također pedagoški djelatnik.

Odlazak iz rodnog Medulina povezan je s okupacijom Istre od Kraljevine Italije te obračunima sa svim nacionalno svjesnim Hrvatima na Istri. Iseljavanje iz Istre i emigracija u Hrvatsku, sudbina je koju je dijelio s brojnim drugim istarskim Hrvatima.

Kao učitelj i profesor službovao je po Hrvatskoj, a obitelj i služba vežu ga za Zagreb, gdje je diplomirao i doktorirao te ostvario svoj učiteljski i profesorski radni vijek, dočekao mirovinu i živio do kraja života. Mate Demarin umro je u Zagrebu, 25. kolovoza 1992. godine s u dobi od 93 godine. Osim pedagoškog rada, znanstvenik, pisac, povjesničar, kroničar i izvrstan metodičar, s nizom objavljenih radova upravo na ovu temu.

Medulinu i rodnoj kući u centru mjesta vraćao se do konca života, a njegovi potomci, to i dalje čine boravkom u istoj kući tijekom ljeta, ali dolazeći i tijekom godine.