Dodijeljene nagrade HURiN-a

U Termama Sveti Martin, na Danima HURiN-a, dodijeljene su nagrade djelatnicima i emisijama lokalnih radijskih postaja.

Radio Karlovac osvojio je Zlatni mikrofon za serijal od 25 emisija “Aktualno”, uz 60. godišnjicu Radija Karlovac. Srebrni mikrofon osvojio je Obiteljski radio Ivanić za emisiju “Djeca i mladi na radiju”, novinarke i urednice  urednice Ane Tomašić. Cilj emisije je približiti javnosti edukativne projekte škola i vrtića. Brončani je mikrofon otišao na Radio Labin, za emisiju Litrati, urednika i voditelja Josipa Pina Knapića. Emisija daje svoj obol očuvanju labinske cakavice i spomena na bogatu kulturnu baštinu naših krajeva.

O nagrađenima je odlučivao stručni ocjenjivački sud u sastavu Dijana Koller, novinarka s dugogodišnjim radijskim iskustvom  te dr. sc. Zdravko Kedžo, profesor medijskih kolegija na Sveučilištu Dubrovniku. Profesor Kedžo ali i predsjednik HURiN-a Željko Švenda izrazili su zadovoljstvo kvalitetom i velikim brojem prijava ali i najavili izmjene Pravilnika o priznanjima i nagradama.

Najboljim akcijama proglašene su: Akcija Alfa Radija – Mala škola novinarstva, akcija Radija Rovinj FM koji je poveo djecu na Platak i Radio Krugoval Garešnica za akciju pod nazivom “Mala Renata želi u Tursku na Europsko prvenstvo u šahU.

Najbolje jinglove imaju Radio 105 Selnica, Radio Gospić i Radio Korzo iz Rijeke.

Najbolje internetske stranice imaju Radio Gorski kotar, Radio Mrežnica i Zabavni radio.

Vjeko Hudolin, suradnik Radija Bljesak, televizijski i radijski novinar i urednik, autor nekoliko knjiga, zagonetač, pokretač nekoliko časopisa i nekoliko ekoloških manifestacija koje je promovirao kroz radio emisije, dobitnik je nagrade za životno djelo. Poručio je da i danas, s jednakim žarom kao i prvog dana, sjeda za radijski mikrofon i uživa u novinarstvu.

Na svečanosti su dodijeljena i priznanja za jubilarne obljetnice postojanja.

5 godina rada obilježava Radio Sjeverni FM, 10 godina Antena Zadar, 15 godina UNIDU radio – Studentski radio Sveučilišta u Dubrovniku, a 20 godina Radio Megaton. 25 godina postojanja slave Hrvatski katolički radio, Radio Marija, Radio Slavonija i Radio Otok Krk.  30 godina svoje slušatelje uveseljavaju Zabavni radio iz Zagreba, Radio Krugoval Garešnica i Radio Baranja. 35 godina sa slušateljima se druži Radio Zaprešić a 40 Radio Zlatar. Pola stoljeća u eteru slave Radio Novi Marof i Radio Stubica, a 55 godina Radio Nova Gradiška, Radio Max iz Varaždina i Radio Gospić. 60 uspješnih godina u eteru slave ove godine Radio Karlovac i Zagorski radio (Radio Zabok) a 65 godina rada Radio Vukovar.

Podsjećamo, Dane HURiN-a organizira Hrvatska udruga radijskih nakladnika. Partneri su Zaklada Konrad Adenauer, HAKOM – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti i HDS ZAMP.

O sadašnjosti i budućnosti  radija na Danima HURiN-a razgovara više od 200 predstavnika lokalnih radijskih postaja i regulatornih agencija, stručnjaci iz radijske industrije te predstavnici akademske zajednice i resornog Ministarstva kulture i medija. Naglasak je ove godine stavljen na prilagodbu novom Zakonu o elektroničkim medijima, DAB+ tehnologiju, budućnost radija kao medija, a bilo je riječi i posljedicama pandemije koronavirusa na stanje u radijskoj, kulturnoj i kreativnoj industriji.