Predavanje Slavka Brane “Ugrožene i zaštićene biljne vrste Vodnjanštine”

Botaničar Slavko Brana u petak, 21. listopada 2022.u Sali za vjenčanja u Vodnjanu (Narodni trg) održat će predavanje Ugrožene i zaštićene biljne vrste Vodnjanštine.

Predavanje počinje u 19 sati i održava se u okviru programa Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano, s ciljem predstavljanja i popularizacije rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih znanstvenih i umjetničkih polja s područja grada Vodnjana. Organizatori su Grad Vodnjan – Dignano, Istarsko povijesno društvo – Società Storica Istriana, Knjižnica Vodnjan – Biblioteca di Dignano i Pučko otvoreno učilište – Università popolare aperta Vodnjan – Dignano.

O predavanju:

Biljni svijet temelj je bioraznolikosti i života na Zemlji. Čovjek, koristeći prirodne resurse nesrazmjerno svojim potrebama, uzrokuje i ubrzava nestajanje biljnih i životinjskih vrsta. Ekonomske usluge ekosustava imaju svoje granice, te ukoliko se one budu ignorirale, utjecati će sve više na kvalitetu naših života. Ugrožene vrste indikatori su stanja u prirodi te svojevrsna zvona za uzbunu. Čak 983 biljne vrste (oko 16% ukupnog broja) u Republici Hrvatskoj, radi ugroze, strogo je zaštićeno, a jedan broj ovih vrsta raste i na Vodnjanštini.

O predavaču:

Slavko Brana (1955.), botaničar. Nakon školovanja osniva i vodi Dioskorid laboratorij za istraživanje, preradu i promet ljekovitog bilja. Zadnjih tridesetak godina radi u sektoru zaštite prirode – JU Natura Histrica. Stručnjak za ugrožene, endemične i rijetke biljne vrste te staništa. Suradnik je Zavoda za zaštitu prirode. Jedan od utemeljitelja Hrvatskog botaničkog društva, trenutno predsjednik Istarskog botaničkog društva.