INOZEMNE NAGRADE ISTRI

 

 1. Italija:  Istra – »Best Food & Wine Destination 2022«

Na poznatom talijanskom turističkom sajmu TTG Travel Experience Istra osvojila nagradu »Best Food & Wine Destination 2022« od strane Talijanskog udruženja turističkih novinara

Na međunarodnom turističkom sajmu TTG Travel Experience 2022 koji se od 12. do 14. listopada održao u Riminiju (Italija), Istra je u središtu pozornosti.  Naime, naša je destinacija ovjenčana prestižnom nagradom Gist Travel Food Award – priznanjem koje Talijansko udruženje turističkih novinara svake godine posvećuje talijanskoj i inozemnoj izvrsnosti na polju gastronomije i vina, kao »Best Food & Wine Destination 2022«.Među argumentima navedenima u godišnjem priopćenju iščitavamo: »Održivost je kriterij koji danas prožima svijet turizma pa tako i enogastronomski turizam. Potonje, zapravo, nije izolirano polje, već je dio teritorija, njegovog ekosustava, njegovog gospodarstva, njegove povijesti. Turizam hrane i vina uvijek je odraz globalnog stanja svog vremena. Jer hrana je kultura«.

»Nagradu je osvojila Istra koja je već u 19. stoljeću osvojila europsko plemstvo i intelektualce zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama, mletačkom i austrougarskom nasljeđu, latinskoj, slavenskoj i germanskoj multikulturalnosti. Od devedesetih godina prošlog stoljeća Istarska županija i Turistička zajednica Istre započele su impresivan rad na razvoju turizma koji se temeljio na poljoprivredno-prehrambenom segmentu. Implementiraju se vinske ceste, događanja vezana uz ekstra djevičansko maslinovo ulje, obnavlja se tradicija lova na tartufe i zahvaljujući pršutu dobiva se prvi europski certifikat. Velika pažnja pridaje se obnovljivim izvorima energije, prirodnim parkovima te ekologiji. Naposljetku, brojna gastronomska događanja sezonski su prilagodila teritorij Istre te ga učinila iskoristivim tijekom cijele godine“, objasnila je Elena Bianco, predsjednica žirija Travel Food Awarda, dok je nagradu uručila predsjednica Gista Sabrina Talarico.

 

OBJAVE U INOZEMNIM MEDIJIMA

 1. Italija – brojni portali objavili vijest o nagradi Istri, 16.09.2022.

Slijedom osvojene nagrade GIST »Best Food & Wine Destination«, brojni poznati talijanski turistički portali objavili su vijest o tome da je Istra osvojila prestižnu nagradu.

 1. Italija – Vanity Fair –»Mete d’autunno: 20 idee per una vacanza breve (e bellissima)«, 15.09.2022.

Poznati talijanski on line magazin Vanity Fair je polovinom mjeseca rujna ove godine objavio živopisnu reportažu u kojoj su najavljeni jesenski događaji Istre, među kojima je novinarka koja je pripremila tekst, Carolina Saporiti, istaknula sljedeće evente: Fešta od grmali u Funtani, Sajam pršuta u Tinjanu, Teran Wine and Walk u Motovunu, vikende bijelog tartufa u Livadama, Dane gljiva u Brtonigli… Također se ističe da je Istra, regija sjeverne Hrvatske, gurmanska destinacija koju treba otkriti, posebno u jesen, kada povjetarac počne hladiti obale a zaleđe postaje idealno odredište za produženi vikend gdje gosti mogu uživati u degustacijama i shoppingu delicija.

Nadalje se spominje da je područje raznovrsno i vrlo dobro očuvano (more, brežuljci, šume i rijeke), pokriva područje talijanske Ligurije. S druge strane, položaj, na raskrižju Europe i bogata lokalna povijest, iznjedrili su hibridnu kuhinju s utjecajem venecijanske kulinarske tradicije te srednjoeuropskih specijaliteta.

 1. Italija – vdgmagazine.it – »Croazia, mare e spiagge ma anche Tartufo bianco e buona cucina«, 15.09.2022.

Croazia, mare e spiagge ma anche Tartufo bianco e buona cucina objavio je turistički portal vdgmagazine.it 15. rujna 2022.

Autor teksta, novinar  Claudio Porchia pripremio je veliki specijal o istarskim tartufima. Inače, novinar piše u brojnim časopisima i novinama, a vodi i gastronomske kolumne u raznim medijima. Promiče kulturna događanja i direktor je književne nagrade “Libri da Gustare”. Istraživao je i producirao dokumentarne filmove te je napisao nekoliko knjiga. Predsjednik je udruženja »Ristoranti della Tavolozza« – važna referenca za one koji žele otkriti autentičnu regionalnu kuhinju, u kojoj su protagonisti tradicija i gostoprimstvo. Objavljuje vodič kroz najbolje restorane u Pijemontu, Liguriji i regiji Valle d’Aosta.

 1. Italija – Bell’Europa, »Una Malvasia con vista«, 1.10.2022. 

Giuseppe de Biasi, autor je dojmljive duplerice posvećene Istri objavljene u poznatom talijanskom turističkom časopisa Bell’Europa.

Na dvije stranice hvali vinariju Kozlović s posebnim naglaskom na istarsku malvaziju i ostale autohtone sorte vina. Većina teksta posvećena je vinariji Kozlović koju doživljava kao jednu od najcjenjenijih u Istri koju, ističe, vodi tradicionalna vinska obitelj kroz četiri generacije, koja je u 118 godina stvorila brend prepoznatljiv u cijelom svijetu. Osim vinarije u dijelu teksta preporučuje posjet Resortu San Servolo te momjanskoj konobi Stari podrum.  Inače, časopis izlazi u nakladi od 50.000 primjeraka mjesečno

 1. Italija – brojni portali objavili najavu jesenskih evenata s naglaskom na istarske tartufe, rujan 2022.

Poznati specijalizirani turistički i gastro portali najavili su jesenske gourmet događaje Istre s posebnim naglaskom na istarske tartufe.

 1. Italija – Latitudinex, Istria, un tuffo dove l’acqua è più blu e non solo, 8.07.2022.

Veliki specijal o plavoj Istri objavljen je na poznatom turističkom portalu Latitudinex.

Veliki fokus je na more i njene ljepote, a osim toga naglašava se održivost i ekološka opredijeljenost.

U članku se spominje i projekt mapiranja istarskog podmorja koji će zaživjeti u 2023. godini zahvaljujući inicijativi sustava primorskih turističkih zajednica Istre.  Ističe da je cilj projekta omogućiti posjetiteljima s maskom i disalicom otkriti iznimna prirodna i povijesna bogatstva skrivena ispod površine mora. Naziva se „Mapiranje istarskog podmorja, plaža, stijena, hridi i ronilačkih lokacija u svrhu promocije turističkog mjesta i oplemenjivanja prirodnih resursa“: riječ je o ambicioznom i avangardnom projektu na kojemu se trenutno radi, a vodi ga stručnjakinja ronjenja Barbara Unković, magistrica ekonomije.

Tako će u 2023. podvodne ljepote ovog dijela Jadranskog mora biti dostupne svima: ovim projektom, zapravo, svatko može lako pronaći označena mjesta i istražiti ih maskom i disalicom, a trenutno ih je desetak. Kartiranje se u osnovi sastoji od “crteža” u kojem su istaknute geomorfološke karakteristike, prisutne morske vrste (od riba do kolonija mekušaca) ili povijesni ostaci. Postoje, primjerice, lokaliteti vrlo bogate faune, drugi – poput onog u Fažani – gdje sadašnji gat skriva potopljeni gat iz rimskog doba.

 1. Italija – Daily Mood, „»Notti istriane: dove dormire in un faro« / Vivo e godo, »Notti strane, notti istriane«, 5.10.2022.

Talijanski portal, slijedom usklađenog plana editorijala koji je dogovoren sa angažiranom PR agencijom za talijansko tržište, objavljen je interesantan članak s fokusom na svjetionike te mogućnosti noćenja u takvom objektu.  

 1. Njemačka – Auf einen Blick – Alte Urlaubsliebe neu entdeckt, svibanj 2022.

Velika istarska reportaža na čak 10 stranica objavljena je u ekskluzivnom, tematskom »Martina mein Kochsalon« – časopisu Martine Hohenlohe, vlasnice i glavne urednice vodiča Gault Millau Austria.

Uobičajena reklamna cijena u navedenom časopisu iznosi 77.250 €. Autor tekstova je novinar Wolfgang Schedelberger, za koji smo organizirali individualnu turu u suradnji sa PR agencijom ART RedaktionsTeam, a dijelom s hotelima i restoranima.

 1. Njemačka – Auf einen Blick – Alte Urlaubsliebe neu entdeckt, svibanj 2022.

Poznati tjednik »Auf einen Blick«  ženski magazin iz Hamburga, objavio je reportažu o hrvatskim kampovima te posebnu pažnju posvetio istarskoj ponudi kamping segmenta.

Naklada navedenog tjednika je 706.908 primjeraka tjedno.

 1. Njemačka –ReiseMobil – Auto Bild, 21 Super Plätze in Kroatien, lipanj 2022.

Lijepa turistička reportaža na pet stranica izašla je u časopisu Reise Mobil Hamburškog Auto Bilda pod naslovom «21 Super mjesta u Hrvatskoj» u kojoj pored Kvarnera, velik dio posvećen je upravo Istri i njenim ljepotama. Radi se mediju specijalnih interesa, odnosno mediju za kamping putovanja koji izlazi deset puta godišnje u nakladi od 65.717 po objavljenom broju.

 1. Njemačka – Boote, Kroatien der Norden – Oh, Adria!, Thomas Kittel, lipanj 2022.

O ljepotama Istre i nautičke ponude pisao je njemački mjesečnik Boote pod naslovom »Sjeverna Hrvatska – Oh, Jadran!«. Radi se o specijaliziranom časopisu za nautički turizam.

Autor teksta i fotografije Thomas Kittel napisao je veliku reportažu na čak 14 stranica o Istri i Kvarneru.

Naklada spometnutog časopisa je 34.400 primjeraka mjesečno.  

 1. Austrija – Falstaff, KROATIEN – Schroffe Küsten, zahllose Inseln, würzige Gerichte und, sehreigenständige, charaktervolle Weine erwartenden Gast von Istrien bis nach Dubrovnik in Dalmatien,  srpanj 2022.

»Razvedena obala, bezbrojni otoci, pikantna jela i vrlo individualna, karakterna vina čekaju goste od Istre do Dubrovnika u Dalmaciji«, naslov je reportaže objavljene u kultnom austrijskom časopisu Falstaff posvećene u cijelosti Jadranskoj obali i njenim popratnim sadržajima.  Poznati bečki časopis specijaliziran za užitke, vino, hranu i putovanja izlazi devet puta godišnje u nakladi od 45900 primjeraka. Istra je česta »gošća« unutar ovog luksuznog magazina s obzirom na njenu bogatu gastronomsku ponudu.

 1. Austrija – Gute Reise, GLANZ DER ADRIA IN ROT-WEISS-ROT,  lipanj 2022.

Austrijski Gute Reise u lipnju ove godine objavio je turističku reportažu pod naslovom »Crveno-bijelo-crveni sjaj Jadrana« i to na pet stranica.

Ovaj poznati časopis za ljubitelje putovanja izlazi četiri puta godišnje u nakladi od 55.000. U svom drugom ovogodišnjem izdanju koji je izašao u lipnju objavio impresivnu reportažu u kojoj je pridao veliku pozornost Istri te je opisao kao »raju zadovoljstva«.