Danijel Ferić: Pitanje je hoće li Matić preuzeti krivicu na sebe i time spasiti visokopozicionirane prijatelje IDS-ovce

Danas u Pazinu, prije početka sjednice Skupštine Istarske županije, SDP-ovci Vili Bassanese, Danijel Ferić i Goran Subotić održali su press konferenciju na kojoj je Ferić komentirao podizanje kaznene prijave od strane policije protiv, bivšeg pročelnika i direktora Castrum Pula 97 d.o.o., Aleksandra Matića.

U uvodnom obraćanju Vili Bassanese, kao predsjednik SDP Istarske županije, istaknuo je kako je paradigma o napadu kao najboljoj obrani uvijek aktualna jer je župan Boris Miletić ničim izazvan prozvao županijskog vijećnika SDP-a Danijela Ferića te će kolega Ferić detaljno iznijeti informacije o čemu se radi.

Najprije bih se zahvalio radnicima komunalnog poduzeća i gradske uprave na odvažnosti i građanskoj hrabrosti da ukažu na devijantna ponašanja pojedinaca u gradskim firmama i gradskoj upravi Borisa Miletića – rekao je Ferić u uvodu te se usput ”zahvalio” i Borisu Miletiću na iskazanoj brizi za njegov san, koju je iskazao u jučerašnjem medijskom obraćanju.

Moram istaknuti i puno povjerenje u institucije pravne države i njihov rad.

Ne postoji mala i velika korupcija. Korupcija je korupcija, a ovo je eklatantan primjer. Ne mora svaki put biti u pitanju kupnja Sv. Jurja. Možemo samo pretpostaviti koliko je televizora, frižidera, radijatora i tableta nabavljeno za Miletićeve poslušnike. Žalosti da je o ovome Miletić imao saznanja, a očito nije ništa poduzeo – rekao je Ferić.

Nastavio je Ferić podsjećajući na ostale prijave koje su podnesene. Kaznenim prijavama, kao posljedica osnovanih sumnji u počinjenje više kaznenih djela, od onih u gospodarskom poslovanju do onih iz javne nabave i zlouporabe položaja i ovlasti, a sve kako bi sebi i drugima priskrbili ne pripadajuću materijalnu korist, a koje su podnijeli SDP Pula i ja, željeli smo ukazati na devijantno ponašanje bivšeg gradonačelnika i njegovih bivših suradnika – istaknuo je Ferić.

Danijel Ferić za Aleksandra Matića rekao je kako je on Miletićeva lijeva i desna ruka posljednjih 12 godina njegovog upravljanja gradom te kako je ovo nažalost očekivani epilog.

Ovo „kokošarenje“ Miletićevih suradnika i pojedinih IDS-ovih velikodostojnika govori o jednoj grabežljivoj, primitivnoj i nazadnoj politici IDS-ove gradske uprave. Sve to u jednoj mirnoj, naprednoj, razvijenoj i tolerantnoj Istri.

Neki od pojedinaca iz te gradske uprave i dalje visoko kotiraju u IDS-ovoj stranačkoj hijerarhiji – rekao je Ferić te postavio pitanje.

Ostaje tek pitanje hoće li Matić preuzeti krivicu na sebe i time eventualno spasiti svoje visokopozicionirane prijatelje IDS-ovce?

Papiri su međutim jasni, jasno je što se dogodilo i tko se okoristio – nastavio je Ferić svoje izlaganje.

U očekivanju epiloga i ostale dvije kaznene prijave koje smo podnijeli mogu samo konstatirati da me sve skupa jako žalosti i da je jadno na što spadaju pojedinci kako bi sačuvali vlast ili se njome okoristili. Bilo oni sami ili njihovi prijatelji.

Podsjetit ću da je u mandatu Borisa Miletića, što kroz grad ili komunalna poduzeća utrošeno u glancanje vlastitog lika i djela 11,5 milijuna kuna i to 4 milijuna kuna za Manjguru, 4 milijuna kuna za Regional express, 1,5 milijuna kuna za Alpheru i 2 milijuna kuna za Glas Istre – istaknuo je Danijel Ferić.

Upravo je Matić bio zadužen za pripremu tehničke specifikacije i izradu troškovnika u postupku javne nabave, kao i za pregled i ocjenu ponude Glasa Istre. U konačnici upravo su Matić i Miletić ovjeravali račune Glasa Istre za isplatu, a za koji ugovorni odnos postoji osnovana sumnja da usluga Glasa Istre nije obavljena sukladno ugovornim obvezama.

Na kraju Danijel Ferić spomenuo je i sumnjivu situaciju oko Ribarske kolibe.

Naposljetku tu je i Miletićev pajdaš Nikolaj Viktorov zbog kojeg je SDP Pule podnio kaznenu prijavu protiv Borisa Miletića radi osnovane sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti gradonačelnika Grada Pule u mandatu 2017.-2021. zanemarivši javni interes grada i sklopivši ugovor o pravu građenja s tvrtkom Arenaturist ribarska koliba d.o.o. temeljem krajnje sumnjivog natječaja i s minimalnom godišnjom naknadom od 14.000,00 kuna i time nanio znatnu materijalu štetu gradskom proračunu u iznosu od 16.250.000,00 kuna, a sve kako bi time pogodovao investitoru Nikolaju Viktorovu, vlasniku tvrtke Arenaturist ribarska koliba d.o.o. iz Pule radi njegovih privatnih poslovnih interesa na području UPU Ribarska koliba. Promjenom gradske vlasti, Grad Pula sada potražuje predmetno zemljište.