Ciklus radionica IN DIS PLODOVI: tema „URBANO“

Prijave na radionice do 11.11.22.
Sve radionice namijenjene su učenicima pulskih srednjih škola oba spola od 14 do 19 godina. Prijavu na radionice, zainteresiranim korisnicima omogućili smo putem digitalne platforme IN DIS PLODOVI na: Sve radionice odvijaju se u HUIU BLOK-u (Laginjina 7, Pula), polivalentnom prostoru u kojemu se nalaze se i 3 potpuno opremljena laboratorija: laboratorij za fotografiju, laboratorij za sitotisak te tekstilni laboratorij. Rezultate dolje navedenih radionica svake godine predstavljamo javnosti na zajedničkoj izložbi u HUiU BLOK-u koju uz mentorstvo svojih voditelja samostalno osmišljavaju i kreiraju učenici/polaznici radionica. Na taj način učenike ujedno i educiramo kako pravilno postaviti izložbu, odnosno koji su sve koraci potrebni da bi jedan izložba bila uspješna i posjećena.
 
1. RADIONICA SITOTISKA:
do 10 polaznika, 2 dana
14.11.2022. od 14.30 do 17.30, drugi dan radionice u dogovoru s voditeljicom i polaznicama
Voditeljica: Katja Kliba
Radionica se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Radionica će trajati ukupno 9 sati. Polaznici radionice imaju priliku raditi s drvenim okvirima sitotiska te uče ručne tehnike otiskivanja na tekstilnim materijalima. Upoznaju se i s načinima obrade materijala prije i nakon tiskanja, vrstama i kemijskim svojstvima boja te ekološki prihvatljivim bojama za samostalni kućni rad izvan laboratorijskih uvjeta. U teorijskom dijelu polaznici uče što je to sitotisak, kako samostalno izraditi sito te se upoznaju s potrebnim materijalima za izradu sita. U praktičnom dijelu uče kako pripremiti uzorak i replicirati ga na paus papir te pripremiti za sitotisak. Potom uče kako izraditi sito; kako nanijeti foto emulziju, kako spremiti sito u mračnu komoru, kako započeti proces sušenja, kako osvijetliti i isprati, kako pripremiti boju te kako započeti proces tiskanja i dobiti finalni proizvode. Radionica će se održavati u laboratoriju za sitotisak u HUiU BLOK-u.
 
2. TEKSTILNA RADIONICA:
do 7 polaznika, 2dana
16.11. i 17.11.2022. od 14.30 do 17.30
Voditeljica: Kristina Nefat
Radionica će trajati ukupno 6 sati. Radionica je namijenjena srednjoškolcima koji će tijekom trajanja radionice biti educirani o lošim stranama utjecaja na okoliš zbog nedovoljno dobrog gospodarenja otpadom. Radionica ima dijela – teorijski i praktični. U prvom dijelu će polaznici dobiti znanja o ponovnoj uporabi otpada, odnosno načelu ponovno upotrijebi / prenamijeni / recikliraj. U drugom dijelu dobit će priliku primijeniti stečena znanja. Učit će kako koristeći šivaći stroj i/ili samo primjenom ručnog šivanja i krojenja mogu od već korištenog tekstila (stari odjevni predmeti) izraditi novi odjevni i/ili uporabni predmet (torbe, ruksaci…). Cilj radionice je smanjiti tekstilni otpad izmjenama i ponovnim korištenjem tkanina te kod polaznika razviti svijest o ponovnoj upotrebi tekstila.
* na radionicu donijeti stare odjevne predmete: majice, jeans hlače, suknje…
 
3. RADIONICA ANALOGNE FOTOGRAFIJE: do 6 polaznika, 3 dana
22.-24.11.2022. od 16 do 19 sati
Voditelj: Igor Dražić
Radionice su namijenjene onima koji žele naučiti raditi crno-bijele fotografije na filmu, samostalno razviti film i fotografije radom u tamnoj komori. Radionica će se odvijati u HUiU BLOK-u u laboratoriju za fotografiju, kao i na terenu radi snimanje u eksterijeru. Svaki polaznik dobit će jedan crno-bijeli film, 35mm, 36 exp., a osiguran im je i sav materijal za rad u tamnoj komori. Polaznici ne moraju imati svoj analogni aparat.
 
4. RADIONICA INSTANT (POLAROID) FOTOGRAFIJE: do 10 polaznika, 2 dana
29.11. i 30.11.2022. od 14.30 do 16.30 sati
Voditelj: Vjeran Juhas
Radionica se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Teorijski dio podrazumijeva: povijest i razvoj instant fotografije – od njezinog nestanak iz svakodnevne uporabe do ponovnog oživljavanje od strane tvrtke The Impossible Project. U teorijskom dijelu polaznici se upoznaju s tipovima instant aparata i filmova, načinima uporabe instant fotoaparata te mogućnostima korištenja instant aparata u umjetničkom izričaju. Praktični dio sastoji se od razgovora o temi „URBANO“ i biranju lokaliteta fotografiranja, izlasku na teren i/ili studijskom fotografiranju, razvijanju u diferenciranim uvjetima, analize fotografija i izrade kolaža transferom na papir. Osim na terenu radionica će se održavati u HUiU BLOK-u u laboratoriju za fotografiju.