Obrazovanje učenika za rad u posebnim oblicima turizma

Učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula sudjelovali su, u sklopu EU projekta KLIK Pula na terenskoj nastavi. Događanje koje je uključivalo predavanje poduzetnika o posebnim oblicima turizma i demonstraciju rada na terenu, organizirala je HGK – Županijska komora Pula.

Za buduće hotelijersko-turističke tehničare i komercijaliste organizirano je sudjelovanje u lovu na tartufe u Livadama te posjet jami Baredine, kako bi se omogućilo učenje na primjerima inovativnih proizvoda i usluga u turizmu i ugostiteljstvu.

Alen Begagić iz  Zigante tartufi d.o.o. predstavio je specifičnosti različitih vrsta istarskih tartufa, a u praktičnom dijelu učenici i mentori sudjelovali su, u Motovunskoj šumi, u lovu na tartufe s profesionalnim tartufarima. Istaknuto je kako lov na tartufe, predstavlja turistički proizvod koji najviše posjetitelja privlači izvan turističke sezone. Na kraju su učenici mogli i kušati jela spravljena od ove visokovrijedne namirnice, i to istarske fuže s tartufom i sladoled s tartufom.

U Novoj Vasi sudionici terenske nastave posjetili su jamu Baredine, a Silvio Legović, vlasnik tvrtke Baredine d.o.o., predstavio je svoj poduzetnički put. Naime, od početne ljubavi prema speleologiji Legović je razvio uspješan turistički proizvod koji čine jama Baredine i Traktor story – izložba povijesnih traktora i poljoprivrednih strojeva. Ovakvi sadržaji, pridonose tome da područje Općine Tar – Vabriga svake godine privlači sve više posjetitelja, istaknula je direktorica tamošnje Turističke zajednice Sanja Žužić.

Podsjetimo, svrha Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma – KLIK Pula jest povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz unaprjeđenje obrazovne infrastrukture i provedbu programa obrazovanja. Također, naglasak se stavlja na usavršavanje i osposobljavanje ljudskih potencijala sukladno potrebama tržišta rada.Nositelj projekta KLIK Pula je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula,  a HGK – ŽK Pula jedan je od partnera projekta.