Započeli radovi obnove interijera i mehanizma Gradskog sata u Rovinju

Rovinjski satni mehanizam iz 1869. godine djelo je radionice Antonia Solarija, člana obitelji Solari iz mjesta Pesariis u blizini Udina

Otklanjanjem mehanizma Gradskog sata ovog su tjedna započeli konzervatorsko-restauratorskih radovi obnove mehaničkog sata i rekonstrukcije interijera zgrade.

Rovinjski satni mehanizam iz 1869. godine djelo je radionice Antonia Solarija, člana obitelji Solari iz mjesta Pesariis u blizini Udina, koja je 1725. godine utemeljila radionicu Fabbrica Solari, naknadno preimenovanu u Fratelli Solari.

Zbog kontinuiteta i tradicije izrade i obnove mehaničkih satova na predmetnom području, kao i zbog referenci radova odabranog izvođača Konzervatorski odjel u Puli izdao je odobrenje za izvođenje predmetnih radova po talijanskoj tvrtki Solari Roberto.

Nakon transporta dijelova u radionicu predviđeno je čišćenje cjelokupne opreme, montaža stroja, podmazivanje pokretnih dijelova, zaštita antioksidantom, te zamjena užadi za utege. Demontaža brojčanika i satnog mehanizma planirana je prije izvođenja građevinsko-obrtničkih radova, uz ponovnu montažu restauriranog mehanizma nakon završetka radova obnove interijera tornja gradskog sata, kada će se izvesti montaža i ponovna instalacija strojeva, spajanje periferije, ispitivanje i namještanje faza i sata te restauracija namještaja sata.

Radovima rekonstrukcije interijera zgrade Gradskog sata predviđeno je uklanjanje postojećeg, dotrajalog drvenog stubišta i podesta, te izrada novog stubišta i podesta od metalne konstrukcije i drvenih gazišta.

Također, predviđa se cjelovita obnova žbuke, te izvođenje prve faze izvođenja elektroinstalacija u interijeru zgrade.

Radovi se izvode sukladno Glavnom projektu arhitektice Klare Pustijanac, mag.ing.arch. Riječ je o investiciji čija cjelokupna vrijednost iznosi oko 735.000 kuna, a njihov se kraj očekuje početkom siječnja 2023.

Podsjećamo kako je Grad Rovinj-Rovigno prethodno obnovio i fasadu Gradskog sata, te krovne terase i rekonstrukcija brončanih zvona.

Gradski sat sagrađen je u 12. stoljeću kada je bio dio gradskih zidina. Sam sat sastavni je dio tornja od 14. stoljeća koji je u više navrata bio nadograđivan, a završni izgled poprima u 19. stoljeću. Ispod tornja, postojao je zatvor za manja krivična djela. Toranj gradskog sata, čiji mehanizam potječe od starog gradskog sata iz kraja 18. st., rekonstruiran je 1907. godine, kada je na njegovo pročelje uzidan mletački lav u pokretu ulijevo, iz 15. st., koji je do 1843. godine stajao na vanjskom pročelju tornja na mostu. Danas je gotovo nečitljiv njegov neuobičajeni slogan: ALLIGER ECCE LEO TERRAS MARE SIDERA CARPO (“Krilatog evo lava, zemlje, mora i zvijezde grabi“).

Na vrhu tornja nalaze se dva vertikalno postavljena brončana zvona postavljena na željeznu konstrukciju s dekorativnim volutama i sa zastavom na vrhu. Na gornjem zvonu stoji natpis na talijanskom jeziku „Destinata alla torre dell’ Orologio, Rovigno 1922“, što u prijevodu znači da je zvono namijenjeno za toranj Gradskog sata, te da su  postavljena 1922 godine. Na donjem zvonu je natpis „Destinata alla torre dell’ Orologio del municipio di Rovigno“ što u prijevodu znači da je zvono namijenjeno za toranj gradske vijećnice. Na zastavi na vrhu željezne konstrukcije je godina 1907., kada je toranj rekonstruiran, a zvona su izrađena u ljevaonici Flapagna u Trstu.