NOĆ GALERIJA na 28. Sa(n)jam knjige u Istri / U Puli izlažu: Neumann, Povše, Viljakainen, Toffolo

Okosnicu programa pulskog Sajma knjige svake godine čine i popratni programi među kojima se najviše ističu umjetničke izložbe. Na ovogodišnjem, 28. Sa(n)jam knjige u Istri koji će se održati od 25. studenog do 4. prosinca izložbe će biti i posebno zastupljene. Program Noć galerija četirima različitim izložbama u četiri galerije u staroj jezgri Pule okuplja četiri vrhunska europska autora: iz Njemačke dolazi Max Neumann, iz Finske Timo Viljakainen, iz Slovenije Matej Povše te iz Italije Davide Toffolo. Spomenuti umjetnici prvi put izlažu u Istri, a većina njih – izuzev Viljakainena – i u Hrvatskoj.  

Otvorenje Noći galerija održat će se u subotu, 26. studenog, odnosno tijekom drugog dana 28. Sajma, a započinje od 20 sati u Gradskoj galeriji Pula izložbom ilustracija Maxa Neumanna „Uvijek za Homerom“. Ovaj svjetski etablirani umjetnik u svojoj je četrdesetogodišnjoj karijeri održao više od 150 samostalnih izložbi diljem svijeta, za što je primio niz nagrada, od kojih se ističe Villa Romana, najstarija nagrada u Njemačkoj za postignuća u području likovne umjetnosti. U Pulu dolazi kao ilustrator knjiga počasnog autora ovogodišnjeg Sajma Lászla Krasznahorkaija. Izložbom će predstaviti crteže iz istoimene knjige koju je mađarski autor pisao u povodu posjeta Dalmaciji, a objavila MaMa.

Slijedi nastavak u Galeriji Uliks, gdje će izlagati poznati slovenski fotograf Matej Povše, koji je početkom agresije na Ukrajinu otputovao u ratnu zonu te tijekom trotjednog boravka objektivom zabilježio pogibeljnost situacije, ljude i krajolike, u ukrajinskoj prijestolnici te u Ljvivu na zapadu zemlje. Izložba Kada odem ne znam kamo ću se vratitiserija je crno-bijelih dokumentarnih fotografija koje je autor popratio riječima: „U ratu nema heroja, samo žrtava“ te je dijelom programa Ljubljana bere koji Sajam radi u suradnji s Gradom Ljubljana (UNESCO-ov grad knjige) i njihovom gradskom galerijom.   

U galeriji Makina izlagat će finski majstor umjetničke fotografije Timo Viljakainen, poznat po portretima umjetnika sa zatvorenim očima, među kojima su mnogobrojni dobitnici Oscara za animirani film. Njegova izložba „Iza očiju svijet“ u Pulu stiže iz zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti gdje je bila postavljena u sklopu 50. Animafesta – poznatog međunarodnog festivala animiranog filma.  Viljakainen u svojim portretima hvata trenutak kada se zatvaranjem očiju naglo prekida veza portretirane osobe s promatračem ili, riječima fotografa, kada se „portretirani autor povlači u svoj svijet i svoje misli“ te postavlja svojevrsnu tihu branu preko koje je nemoguće prijeći i doprijeti do onoga o čemu razmišlja i mašta.

Maraton po galerijama završava na pulskom Forumu, u Galeriji Cvajner, gdje će izlagati  Davide Toffolo, jedan od najpopularnijih i najomiljenijih autora suvremene talijanske strip i glazbene scene. Izložbom “Crteži za Pasolinija” predstavit će strip-table nedavno objavljene u kultnom magazinu Linus, zatim naslikani lik Piera Paola Pasolinija na totemima – instalaciji koju je sa svojom glazbenom skupinom Tre Allegri Ragazzi Morti postavio uživo tijekom performansa “Pasolini: Concerto disegnato” te nekoliko crteža koji fiksiraju određene misli kontroverznog redatelja i pjesnika, poput onog slavne vrane iz filma Uccellacci e uccellini u kojoj ostaje utisnuta konačna pouka: “Majstori su stvoreni da se jedu u ljutom umaku”. Izložba je dio novog sajamskog programa Storie italiane kojim Sajam obilježava 100. obljetnicu rođenja Piera Paola Pasolinija, a koji je nastao u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, Zajednicom Talijana Pula i Talijanskom unijom.

Osim Noći galerija, na 28. Sajmu bit će izloženi i slavni plakati Animafesta koje su, između ostalih, kreirale legende animiranog filma i dizajna poput Borivoja Dovnikovića Borda, Nedeljka Dragića i Zlatka Boureka. Pula se tako pridružuje slavlju 50 godina Animafesta – zagrebačkog međunarodnog festivala animiranog filma. Ta pop-up izložba otvorit će se u subotu, 26. studenog nakon programa Doručak s autorom u holu Doma branitelja uz posebnog gosta Nedeljka Dragića. Na Sajmu će se također održati i promocija opsežne monografije Animafesta o proteklih pedeset godina stvaranja. 

Na početku je svog stvaralačkog puta pak novi kulturni centar u Ljubljani – Cukrarna. Bivša tvornica šećera prenamijenjena je prošle godine u novi prostor za prezentaciju svih vidova suvremene umjetnosti. Kako je Cukrarna nastajala, bit će prikazano u programu Ljubljana bere, i to izložbom „CUKRARNA: (G)raditi kulturu“ u galeriji DAI/SAI – Društva arhitekata Istre, koju će pratiti i okrugli stol o funkcioniranju jednog takvog velikog i važnog središta kulturnih zbivanja.

Kustosice svih izložbi su: Paola Orlić, Paola Bristot, Kristina Ferk i Mateja Veble.  Glavni je pokrovitelji programa Noć galerija Turistička zajednica grada Pule i Arena Hospitality Group.

U fokusu 28. Sa(n)jam knjige u Istri ovoga će puta biti tema Povratak koja će otvoriti desetodnevnu raspravu uz brojne književnice i književnike svjetskog glasa poput Lászla Krasznahorkaija, Katalin Ladik, Kasimme, Kapke Kassabove, Sofi Oksanen, Eve Menasse, Marte Barone…  

 

Cjelokupni program 28. Sajma možete pronaći na sljedećoj poveznici:  http://www.sanjamknjige.hr/program/