FENOLIGA i JU Kamenjak – Predavanje “Rat u Ukrajini”, Tvrtko Jakovina – 23.03.

FENOLIGA, udruga u kulturi, i JU Kamenjak pozivaju Vas na predavanje Tvrtko Jakovina “Rat u Ukrajini” u četvrtak 23.03.2023. u 19h, Premantura – “Škola” na placi.

 

 

Ulaz je slobodan.

 

 

U svom izlaganju predavač će objasniti glavne točke ukrajinsko-ruskih odnosa u 20. stoljeću prije svega, problematizirati mjesto Ukrajine u povijesti srednjo-istočne i istočne Europe, Sovjetskog Saveza, ali prije svega opisati utjecaj sadašnje krize i rata na svijet u kojem od 24.2.2022. živimo.

 

Rat na istoku Europe je završio razdoblje koje su neki povjesničari opisivali kao „Doba (europskog) blagostanja“. Razdoblje u koje smo ušli, sasvim sigurno neće biti takvo.

 

Tvrtko Jakovina redoviti je profesor u trajnom zvanju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predaje svjetsku povijest 20. stoljeća. Pročelnik Odsjeka za povijest bio je od 2014/2016, a predstojnik Katedre za opću povijest novog vijeka od 2020/2021. Napisao je knjige: Socijalizam na američkoj pšeniciAmerički komunistički saveznik; Hrvati, Titova Jugoslavija i Sjedinjene Američke Države 1945-1955Treća strana Hladnog rataTrenuci katarze. Prijelomni događaji XX stoljećaBudimir Lončar – Od Preka do vrha svijeta.

Uredio je knjige Hrvatsko proljeće, četrdeset godina poslijeDvadeset i pet godina hrvatske neovisnosti – kako dalje? I The Tito-Stalin Split 70 Years After.

Povijest bez katarze, knjiga eseja o 20. i 21. stoljeću, bit će tiskana u svibnju 2023.

 

Jakovina je autor niza članaka o vanjskoj politici Titove Jugoslavije, hrvatskoj i jugoslavenskoj povijesti 20. stoljeća. Knjige su mu nagrađivane državnim nagradama 2004. i 2014, dobitnik je nagrade Kiklop (2013) i Nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika.

 

Tvrtko Jakovina diplomirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pohađao je i University of Kansas, bio Fulbright Visiting Researcher na Georgetown University u Washingtonu, usavršavao se na Boston Collegeu. Magistrirao je na Katholieke Universiteit Leuven u Belgiji. Bio je visiting fellow na London School of Economics.

 

Voditelj je Poslijediplomskog studija Diplomacija Zagrebačkog sveučilišta i Ministarstva vanjskih i europskih poslova te zamjenik voditeljice Doktorskog studija moderne i suvremene hrvatske povijesti Odsjeka za povijest. Višegodišnji je predavač na Istituto per l’Europa centro-orientale e balcanica i programa MIREES (Master of Arts in East European and Eurasean Studies) Sveučilišta u Bologni, a predavao je i na Sveučilištu u Splitu, kao i više doktorskih programa na Filozofskom Fakultetu-u i Fakultetu političkih znanosti.

 

Od 2010. do 2015. Tvrtko Jakovina bio je član Savjeta za vanjsku politiku i međunarodne odnose Predsjednika RH Ive Josipovića. Potpredsjednik je Croatian Fulbright Alumini Association, član Vijeća Hrvatsko-američkog društva, predsjednik Upravnog odbora Centra za pravo i demokraciju “Miko Tripalo” i član više strukovnih udruga i uredništva stručnih časopisa u zemlji i susjednim državama. Niz godina pisao je za dnevnike Vjesnik i Jutarnji list, tjednike Globus i Express, a ranije i za Tportal. Od 2013. do 2016. bio je voditelj televizijske emisije Treća povijest na HRT3.