Otvorenje izložbe posvećene ribarskoj prehrani i vjerovanjima Južne Istre u Zavičajnoj galeriji Crnobori u Banjolama, 24.ožujka

Udruga Arsa Nova iz Banjola poziva mještane i posjetitelje na otvorenje izložbe “Tradicionalna ribarska prehrana i vjerovanja južne Istre”, u petak 24. ožujka  2023. u 19 sati.

Izložbu realiziranu pod pokroviteljstvom Općine Medulin otvoriti će predsjednica udruge, kustosica Kristina Tamara Franić, povjesničarka umjetnosti i etnolog, a svi će ju zainteresirani moći razgledati do 08. travnja 2023., svakog dana od 17 do 19 sati, izuzev nedjelje i praznika.

„Ima mnogo načina kako se možete odužiti zajednici u kojoj živite, tradiciji koju poštujete i moru koje ljubite. Jedan od trajnih načina jest istražiti nematerijalnu kulturnu baštinu svega toga što volite, sjedinjenu u priču o ribarskoj zajednici, o ribarskim jelima i vjerovanjima te o tome napraviti izložbu.

Ova izložba je posvećena svim ribarima i njihovim obiteljima koji su stoljećima živjeli uz more, od mora i upijali njegovu mudrost, nepredvidivost, snagu i ljepotu. Hvala svim ribarima općine Medulin koji su mi ispričali svoje ribarske priče, podijelili sa mnom dio svoje ribarske tradicije i time mi omogućili da organiziram izložbu i napišem knjigu koja će ostati jedan lijepi podsjetnik budućim generacijama.“

Kristina Tamara Franić, autorica i kustosica izložbe