IDA u projektu CLASS 4.0 predstavlja uspješne i inovativne priče istarskih poduzetnika u području plave ekonomije

Dane 22. te  27. ožujka 2023. godine održana su u organizaciji Istarske razvojne agencije u sklopu projekta CLASS 4.0 – CLuster for dAta-driven Solutions in the Sea economy promotivna događanja  te poslovni susreti s uspješnim istarskim poduzetnicima u području plave ekonomije.

Točnije rečeno, fokus je ovaj put bio na brodogradnji i preradi ribe, odnosno tvrtkama Marservis d.o.o. iz Kaštelira, S.I.C. d.o.o. iz Višnjana te Tehnomont brodogradilište d.o.o. iz Pule, čije su  uspješne priče temeljene na novim tehnologijama i inovacijama, kružnom gospodarstvu te interesantnim održivim i digitalnim poslovnim modelima prezentirani zainteresiranoj javnosti.

Luciano Beg, direktor i vlasnik Marservisa d.o.o., tvrtke koja se bavi malom brodogradnjom, prezentirao je u Novigradu i Kašteliru  inovativnu gradnju putničkog PROeco katamarana, na električni pogon. Radi se o prvom katamaranu takve vrste u Hrvatskoj, a i šire, koji predstavlja ekološki prihvatljivo  i samodostatno transportno rješenje predviđeno za rad u lukama, a s radom bi trebao započeti već ovo ljeto na istarskom području. Isto tako je predstavljen inovativan projekt Aquapod  – ponton osmišljen za prihvat otpada koji se stvara na moru.

Ivan Đani Stojnić, direktor i vlasnik tvrtke S.I.C. d.o.o. iz Višnjana koja se bavi preradom ribe prezentirao je tehnike i procese prerade ribe te korištenje plavih i zelenih tehnologija u procesu proizvodnje.

Milan Bičić, voditelj gradnje trupa u Tehnomont brodogradilištu d.o.o. iz Pule, prezentirao je novi model zavarivanja prihvata za water jetove na aluminijskom trupu za 2 Firefighting broda (najveći aluminijski brodovi građeni u Hrvatskoj) za grčkog naručitelja te istaknuo kako je Tehnomont relevantan subjekt u perspektivnoj niši aluminijske brodogradnje.

Dr.sc. Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije, istaknuo je prilikom susreta s poduzetnicima kako se projektom CLASS 4.0 promoviraju rezultati prijašnjih projekata iz programa INTERREG Italija-Hrvatska čiji je fokus na marikulturi i brodograđevnoj industriji, te kako je IDA u projekt uključila inovativne  istarske tvrtke u navedenim sektorima, koje imaju dodanu vrijednost i doprinose rastu  te diverzifikaciji istarskog gospodarstva.

U sklopu projekta očekuje nas još promotivno događanje, koje će se održati 3. travnja 2023. u 13.00 sati  u Obrtničkom domu u Poreču. Tema događanja bit će prezentacija IRI sektora i inovativnih projekata – Tehnomont brodogradilište d.o.o. Pula,  Marservis d.o.o. i S.I.C. d.o.o.

Cilj projekta CLASS 4.0  je poboljšati okvirne uvjete za prekogranične inovacije u području plave ekonomije maksimiziranjem i poboljšanjem iskustava i rezultata dobivenih provedbom prethodnih projekata financiranih u okviru iste prioritetne osi kao što su INVESTINFISH, BEAT, BLUE KEP. Ukupna vrijednost projekta je 599.083,60 EUR, pri čemu 509.221,05 EUR bespovratno sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.