Općina Medulin započinje s provedbom projekta modernizacije postojeće javne rasvjete vrijednim preko 600.000,00 eura

Općina Medulin čini značajan korak prema održivom razvoju i boljoj kvaliteti života svojih mještana potpisivanjem Ugovora vrijednim preko 600.000 eura s tvrtkom Elektro-energetika d.o.o. iz Zagreba za modernizaciju javne rasvjete. Na konferenciji za medije, načelnik Općine Ivan Kirac, direktorica tvrtke Elektro-energetika Anja Katalinić, predstavnici HBOR-a – rukovoditelj direkcije za poslove s bankama, financijskim institucijama i jedinicama lokalne samouprave Mario Perić i voditeljica područnog ureda za Istru Cinzia Zubin, pročelnici Suzana Racan Stern, Goran Peruško, Silvija Perica te viši savjetnik za poslove načelnika Gianni Bužleta s ponosom su predstavili ovaj važan projekt zaštite okoliša, ostvarenja energetskih ušteda i osiguravanja bolje i sigurnije javne rasvjete za sve mještane Općine Medulin.

Projekt će obuhvatiti modernizaciju postojeće javne rasvjete u naseljima Medulin, Premantura, Pomer, Banjole, Pješčana Uvala, Vintijan, Vinkuran i Valbonaša. Ukupno će biti zamijenjeno 1646 cestovnih i dekorativnih svjetiljki te reflektora, a bit će uspostavljen i sustav nadzora i upravljanja rasvjetom koji će omogućiti individualnu i grupnu kontrolu svjetiljki putem jedinstvene web aplikacije. Javna rasvjeta rekonstruirat će se primjenom najučinkovitijih LED ravjetnih tijela koja zadovoljavaju sve zahtjeve Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja te nemaju u sebi nikakvih sastojaka opasnih teških metala.

Kako je istaknuo načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, ovaj projekt predstavlja još jedan važan korak u tranziciji prema zelenoj i pametnoj Općini Medulin, koja nastoji unaprijediti kvalitetu života svojih mještana i osigurati najviše standarde zaštite okoliša. “Obzirom da su postojeća rasvjetna tijela zastarijela, ona predstavljaju veliko opterećenje za proračun Općine Medulin, posebice obzirom na novo nastale okolnosti drastičnog povećanja cijena električne energije, te je obzirom na većinom dobro stanje instalacija javne rasvjete, moguće jednostavnijom prilagodbom postaviti suvremena rasvjetna tijela te postići bolje osvjetljenje i smanjiti potrošnju električne energije. Također, naglasio bih i važnost podrške Hrvatske banke za obnovu i razvitak, koja je presudna za realizaciju ovog projekta obzirom da nam je osigurana iznimno povoljna linija kreditiranja. Općina Medulin potpisala je s HBOR-om Ugovor o kreditu u visini od 623.797,20 € (4.700.000,00 kn) na rok od 8 godina s godišnjom fiksnom kamatnom stopom od 0,5%.“ – naglasio je načelnik Ivan Kirac.

„Do sada je više od pedeset općina i gradova koristilo HBOR-ova povoljna sredstva za obnovu i modernizaciju javne rasvjete. Drago nam je da je i Općina Medulin napravila ovaj važan   iskorak, posebno u situaciji porasta cijena energenata, čime će se ostvariti značajne uštede u općinskom proračunu ali i pridonijeti smanjenju svjetlosnog onečišćenja.“ istaknuo je Mario Perić, rukovoditelj Direkcije u HBOR-u.

Anja Katalinić direktorica tvrtke Elektro-energetika d.o.o. istaknula je kako im je zadovoljstvo sudjelovati u projektima gdje se potiže znatna ušteda za općinski proračun, a osobito uz korištenje moderne tehnologije. Posebnost opreme je i što je izvrsne kvalitete izrađene od strane proizvođača iz Hrvatske čime se potiče hrvatska proizvodnja i jednostavnost i održivost opreme.

Na samom kraju načelnik Ivan Kirac zahvalio se i voditeljici podružnice Pula Cinzii Zubin na svoj pruženoj podršci, kao i izvođačima radova uz najavu kako se očekuje da sva rasvjeta bude zamjenjena do početka turističke sezone.

Financijski instrument „ESIF Krediti za javnu rasvjetu“ provodi se izravnim kreditiranjem, a sredstva su osigurana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, odnosno iz Europskog fonda za regionalni razvoj s ciljem podupiranja ostvarenja energetskih ušteda u sustavima javne rasvjete.

Potpisivanjem Ugovora s izvođačem radova tvrtkom Elektro – energetika d.o.o. Zagreb započinje obnova postojeće javne rasvjete, a završetak radova se očekuje u roku od 60 dana od dana uvođenja u posao.

OPĆINA MEDULIN