Općina Medulin započinje s provedbom projekta nadogradnje Dječjeg vrtića Medulin

  

 

Velike vijesti stigle su u Općinu Medulin! Načelnik Ivan Kirac potpisao je danas 30. ožujka 2023. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva za projekt „Ulaganje u nadogradnju i opremanje Dječjeg vrtića Medulin“ za koji su Općini Medulin odobrena sredstva u iznosu od 649.810,87 eura za nadogradnju i opremanje Dječjeg vrtića Medulin!

Projekt su u općinskoj vijećnici predstavili načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, ravnateljica Dječjeg vrtića Medulin Mirjana Duras Komparić te v.d. pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Suzana Racan Stern, a tom prilikom je načelnik Općine Medulin javno potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Poznato je da smo jedna od rijetkih Općina koja bilježi porast stanovništva te tako i najmlađih mještana. Potreba za boravkom u vrtiću se povećava svake godine, a pedagoška godina 2020./2021. zabilježila je značajan porast od čak 18,96% u odnosu na godinu prije. Prateći trendove porasta broja djece koji se bilježi u prethodnim godinama prepoznala se potreba za osiguravanjem dodatnih odgojnih skupina, osobito jasličkih.

„ Ovo je velik dan za našu Općinu i naše mještane, ovim projektom nadograditi ćemo cijeli novi kat iznad postojećeg vrtića u Medulinu i time osigurati smještaj za 4 nove skupine (3 vrtičke i 1 jaslička skupina), dok ćemo uređenje i opremanje ostale dvije skupine financirati iz proračuna Općine Medulin. Svjesni smo da broj djece na području naše općine iz godine u godinu raste i želimo biti spremni i na vrijeme osigurati smještaj za svu našu djecu. Porast broja djece nas veseli, to nam je na ponos te ovakve projekte radimo s najvećom dozom ponosa i veselja. Naši su vrtići novi, moderno opremljeni i doista želimo osigurati najbolje, a nastaviti ćemo ulagati i u ostale područne vrtiće kako bi svaki naš vrtić imao jednake uvjete.“ izjavio je načelnik Ivan Kirac. Zahvalio je i pročelnici Suzani Racan Stern te njezinom EU timu na uspješnoj prijavi ovog vrijednog projekta, ravnateljici Mirjani Duras Komparić na pomoći te svim odgojiteljicama i djelatnicima Dječjeg vrtića Medulin koji čine srž uspješnog rada s djecom u općini Medulin na zadovoljstvo svih mještana.

V.d. pročelnica Suzana Racan Stern podsjetila je kako je Općina Medulin vrtić u Medulinu izgradila 2010. godine te kako su tada vjerovali kako će njegovi kapaciteti biti dostani za mnogo više godina, ali ponosna je što je vrtić ipak puno prije prvotnih projekcija popunjen. Tada je u izgradnju i opremanje Dječjeg vrtića Medulin uloženo 2,5 milijuna eura, a smještaj je osiguran za 120 djece. Istaknula je također, kako je Općina Medulin redovito prijavljivala na Europske fondove izgradnju, nadogradnju i opremanje i ostalih vrtića na svom području te je tako prije nepune tri godine uz pomoć europskih sredstava otvoren novoizgrađeni vrtić u Pomeru čija vrijednost 1.130.000,00 eura, a bespovrana sredstva dobivena su iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u iznosu od 743.000,00 eura. Isto tako 2019. i 2020. godine vrtić u Vinkuranu gotovo je u potpunosti obnovljen uz pomoć sredstava Lag-a Južne Istre (13.000,00 eura) te Ministarstva demografije, obitelji i socijalne plitike (25.000,00 eura) dok je ukupna vrijednost investicije iznosila 166.000,00 eura. Vrtić u Premanturi također, je djelomično renoviran (najmanji vrtić na našem području), a u njega je uloženo 50.000,00 eura, dok je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije dobiveno je 14.000,00 eura.

Koliko je važan ovaj projekt za mještane i roditelje s područja općine Medulin istaknula je i ravnateljica Dječjeg vrtića Mirjana Duras Komparić „Ovako velika investicija nama u vrtiću znači mnogo iz razloga što ćemo moći zadovoljiti svaku obitelj i svako dijete s područja općine Medulin primiti u naš vrtić. Ovim projektom Općina Medulin gleda korak unaprijed, već sada procjenjujemo da bi mogli napuniti 1-2 skupine, dok će do završetka projekta zasigurno sve ostale skupine već biti popunjene.“

Ravnateljica je istaknula i važnost da svako djete bude dio predškolskog odgoja, kako pokazuju i istraživanja, djeca uključena u predškolski odgoj, u budućnosti puno bolje i jednostavnije usvajaju znanja i vještine. Zahvalila se načelniku i Općini na podršci njihovom radu, projektima i idejama, te svojem kolektivu koji odgovorno, stručno i s puno ljubavi obavlja svoj posao. „Ključ uspjeha je upravo suradnja svih dionika“, istaknula je.

Projekt nadgradnje Dječjeg vrtića Medulin trajati će 36 mjeseci, a računa se od dana potpisa Ugovora.

Općina Medulin ulaže u najmlađe!