Započeli pripremni radovi postavljanja solarne elektrane na Domu sportova Mate Parlov u Puli

 

Solarna elektrana imati će trenutno najveću snagu na Puljštini

Nakon što je su prosincu 2022. godine Pula Sportu putem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijeljeno maksimalnih 1,4 milijuna kuna za Projekt postavljanja solarne elektrane na Dom sportova Mate Parlov, danas su započeli pripremni radovi na gradilištu, mjestu postavljanja solarne elektrane.

Naime, u veljači 2022. godine odrađeni su prvi kontakti u vezi projektnog zadatka, nakon čega je Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) prepoznala vrijednost i financirala glavni projekt solarizacije sportskog kompleksa na Verudi. U međuvremenu su odobrena kreditna sredstva za realizaciju te dobivena elektroenergetska suglasnost.

Solarizacijom krova dvorane Mate Parlov, na krov će se postaviti oko 200 tona stabilizacijskih utega s 960 solarnih panela. Procjena je da će solari zadovoljavati jednu trećinu ukupne godišnje potražnje sportskog kompleksa na Verudi.

Osim što će se olakšati poslovanje Pula Sporta u idućih 20 godina, koliki je prosječni vijek uporabe solarnih panela posljednje generacije, ovom investicijom sportski objekti dobit će, po snazi, prvu solarnu elektranu na Puljštini.

„Navedenim projektom Grad Pula se u suradnji s Pula Sportom, opredijelio na borbu protiv klimatskih promjena, protiv ovisnosti o ugljiku i ugljikovodiku kao izvoru energije te predstavlja, veliki iskorak za uštede na sportskim objektima, budući će nova solarna elektrana imati najveću snagu na Puljštini“, istaknuo je gradonačelnik Filip Zoričić .

Nova elektrana je snage 400kW, što će predstavljati u ovom trenutku solarnu elektranu najveće snage na Puljštini. Planirana je pokrivenost solarnim pločama na oko 90% površine krova, tj. kroz 960 panela približne površine oko dva četvorna metra. Radovi planiraju i postavljanje još jednog sloja hidroizolacije, otporne na visoke temperature, kao i naknadno nadograđivanje s dodatnim e-blokom snage 40 kW, čime bi se ukupna površina krova pretvorila u pogon za proizvodnju električne energije.

Ukupna vrijednost radova je 475.499,55 €, a solarna elektrana je planirana radi trendova povećanja energije i uporabe obnovljivih izvora energije. Planirana godišnja proizvodnja prema Glavnom projektu, je oko 500 MWh, ili jedna trećina ukupnih potreba kompleksa sportskih građevina na Verudi.

Dobavljač opreme i izvođač je tvrtka Solar Green Technology d.o.o. iz Fažane, osnovana 2022. godine, s pretežitom djelatnosti za trgovinu električnom energijom. Između ostalog tvrtka se bavi projektiranjem solarnih elektrana, izradom dokumentacije, montaže sve do puštanja u elektrane u trajni pogon. Do danas je tvrtka realizirala, sa ugradnjom i puštanjem u pogon 30-tak elektrana raznih snaga. Tvrtka sudjeluje u projektiranju i izvođenju solarne elektrane Barban ukupne vršne snage 2 MW.

Solar Green Technology je zastupnik solarnih panela Risen Energy koji je vodeći svjetski proizvođač visokoučinkovitih solarnih fotonaponskih proizvoda prve kvalitete i pružatelj cjelovitih poslovnih rješenja za proizvodnju električne energije u stambenim, komercijalnim i komunalnim objektima. Solar Green Technology sudjeluje u projektu optimizacije proizvodnje električne energije putem solarnih panela sa tvrtkom ERENE sa sjedištem u Njemačkom.

Nakon probnog rada elektrane, početak rada punim kapacitetom planirani je za početak srpnja. Vijek uporabe ovakvih pogona je više od 20 godina. Povrat investicije očekuje se u roku od sedam godina, što ovisi i o potrošnji kompleksa u periodu nakon puštanje u rad elektrane.