Vodnjanština zahvaljujući prekograničnom  projektu “SUTRA” dobiva sustav javnih električnih bicikala

Vodnjanština u sezonu ulazi s 30 električnih brdskih bicikala, namijenjenih lokalnom stanovništvu i gostima,  te s 5 stanica za električne bicikle u Vodnjanu, Galižani i Peroju. Rečeno je to na konferenciji za novinare u Gradu Vodnjan-Dignano  održanoj u petak, 31. ožujka 2023., u povodu prezentacije prekograničnog projekta “SUTRA – sustainable transport in Adriatic coastal areas and hinterland” (Održivi promet na jadranskom priobalnom području i zaleđu) u sklopu programa Interreg Italija – Hrvatska 2014.-2020..

U projektu, kroz koji su osigurane stanice i bicikli, Grad Vodnjan-Dignano sudjeluje s 9 projektnih partnera: grad Caorle, grad Chioggia, grad Pescara, grad Ravenna, međugradska organizacija “UTI Riviera Bassa Friulana”, Institut za međunarodnu sociologiju iz Gorizie, grad Split, grad Poreč – Parenzo te Splitsko-dalmatinska županija.

“Razvijanje ekološki održivog i ‘zelenijeg’ društva danas je jedan od fokusa EU-a i šire.  Europske politike su u tom smislu jasne – promjena paradigme najizraženije je započela objavom Europskog zelenog plana, a zatim i strategijama i zakonima sa svrhom osiguranja zelene tranzicije EU i postizanja klimatske neutralnosti do 2050. I ovim projektom obuhvaća se izazov implementiranja ekoloških načina  kretanja, odnosno povezivanja razvoja i zaštite okoliša što je ključni izazov na koji moramo odgovoriti ako želimo održivi razvoj Vodnjana i Vodnjanštine. Projketom iskazujemo i želju i namjeru da idemo u smjeru zelenih politika i to u što širem smislu na čemu ćemo raditi i u budućnosti”, rekao je gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Ukupni proračun projekta iznosi 2.897.500,00 €, dok je Gradu Vodnjan – Dignano namijenjen iznos od 309.500,00 € od čega se 85% financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt je počeo početkom 2019., ali je zbog pandemije COVID 19 provedba projektnih aktivnosti produžena s 30 na 51 mjesec.

“Cilj projekta je razvijanje novih vrsta mobilnosti za bolju povezanost obalnog i ruralnog područja s naglaskom na multimodalna prometna rješenja. Svi uključeni projektni partneri

imaju za zadatak provedbu aktivnosti promicanja ekološkog prihvatljivog javnog prijevoza kroz nabavu električnih vozila u svrhu turističkog razvoja i smanjenja emisija razine CO2 u okoliš”, rekao je voditelj gradskog Odsjeka za gospodarstvo i zaštitu okoliša Saša Moharić.

Upravo s tim ciljem na području Grada predviđena je pilotna aktivnost postavljanja stanica s fotonaponskim napajanjem električnih bicikala.

“U Vodnjanu, Galižani i Peroju prema projektnoj prijavi određeno je 5 stanica za električne bicikle s ukupno 30 bicikala koje će moći koristiti i naši građani i turisti koji su željni istraživanja naše bogate kulturne baštine i povijesti. Putem mobilne aplikacije svaki korisnik moći će koristiti iznajmljeni bicikl te ujedno će aplikacija služiti kao vodič i mapa cijelog područja Vodnjanštine”, rekao je Saša Moharić. Ukupna vrijednost pilotne aktivnosti kao najznačajnije stavke iznosi 231.020,63 € s PDV-om.

Ante Gustin iz tvrtke Sustav javnih bicikala predstavio je tehničke karakteristike električnih bicikala i uvjete korištenja preko aplikacije Nextbike, kao i mogućnost povoljnijeg korištenja sustava zahvaljujući godišnjoj pretplati. Naime, Grad Vodnjan-Dignano će kroz ovaj sustav biti priključen skupini od 400 gradova u svijetu, u kojima se jedinstvenom registracijom mogu koristiti bicikli iz javnog sustava gdje god je on implementiran.

“Lokalno stanovništvo će svakako imati interes koristiti bicikle po povoljnim cijenama, ali i turisti koji će dolaziti na destinaciju upravo korištenjem aplikacije”, rekao je Gustin.