Stručni skup i izložba u Kaštelu u Pazinu: Izložba “Vajka Kontra!” Istraživačkog Centra 923 “Ugroženi Redovi”

Izložba “Vajka Kontra!” Istraživačkog Centra 923 “Ugroženi Redovi” na Sveučilištu u Tübingenu prikazuje kako su populacijske skupine Istre pregovarali o nacionalnoj pripadnosti i nacionalnim interesima u 19. stoljeću do provale Prvog svjetskog rata 1914. godine. Sredinom 19. stoljeća habsburška krunska zemlja Istra postala je središtem zanimanja austrijske znanosti. Austrijski su stručnjaci svoja zapažanja u Istri saželi pod pojmom „hibridizam”. Dio se istarskog stanovništva, čak počeo opisivati kao etnički hibridan, dakle, da ne pripada kako slavenskoj tako ni talijanskoj populacijskoj skupini. Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće slavenske su se stranke protivile romansko-slavenskom „miješanju”, dok su talijanske elite hrvatsko-slovensko političko stapanje vidjele kao prijetnju svojoj društveno-ekonomskoj dominaciji na poluotoku. Time su na scenu stupili i hibridni „Istrijani”, koji su se vlastitim novinama i strankom, barem privremeno, uspješno suprotstavili nacionalističkim strategijama.

Opis autora:

Daniela Simon je znanstvena suradnica u Institutu za dunavsko-švapsku povijest i regionalne studije, gdje vodi znanstveni odjel pod nazivom „Promjena poretka i kulturna raznolikost“. Habilitirala je Povijest jugoistočne Europe s temom “Ugroženi poredak različitosti. Kulturna hibridnost u Istri 1870.-1910.”

Reinhard Johler je profesor kulturne antropologije i direktor Instituta Ludwig Uhland na Sveučilištu u Tübingenu. Njegovi znanstveni interesi su različitost – kulturne razlike – multikulturalizam, povijest hibridnosti. Voditelj je dugoročnog projekta o genealogiji hibridnosti u Istri u 19. i 20. stoljeću.