Ususret 70. Puli Kino Valli prikazuje filmove iz festivalske povijesti

Pulsko Kino Valli svojim programom  “Filmovi za sva vremena” redovito srijedom donosi naslove iz filmske povijesti i prikazuje svjetske klasike. Ususret jubilarnom 70. Pulskom filmskom festivalu taj termin u travnju i svibnju rezerviran je za filmove iz povijesti Festivala, a ulaz na projekcije je slobodan

U srijedu, 12. travnja od 19:10 sati bit će prikazan film redatelja Branka Bauera “Tri Ane” iz 1959. godine, a u glavnim ulogama su Dušan Stefanović, Marija Kohn i Svetlana Mišković. Ova drama donosi priču umirovljenog željezničkog radnika Marka Petrića koji je u ratu izgubio ženu i kćer, a otkriva mogućnost da mu je dijete možda ipak preživjelo. Nakon sedamnaest godina samoće ova ga vijest neizmjerno usreći, no ubrzo uviđa da potraga nije nimalo jednostavna. Postoje barem tri žene koje bi mogle biti njegova kći. Film je prikazan na 7. Festivalu, a osvojio je nagradu za treći film godine te su Branko Tatić i Svetlana Mišković osvojili nagrade za epizodne uloge.

Srijedu nakon, 19. travnja od 20 sati prikazuje se “Nedjelja” redatelja Lordana Zafranovića, drama iz 1969. godine o grupi mladića koji nedjelju provode u besciljnom lutanju i destruktivnom ponašanju, a koje će eskalirati do otmice autobusa i sukoba s policijom. Glavne uloge tumače Dragomir Čumić, Goran Marković i Martin Crvelin. „Nedjelja“ je prikazana van konkurencije na 16. Festivalu. Kao ideja za ovaj prvi cjelovečernji film Zafranoviću je poslužio njegov istoimeni kratki film iz 1961. godine.

“Ljubavna pisma s predumišljajem” iz 1985. redatelja Zvonimira Berkovića melodrama je o profesoru-muzikologu koji nakon teške prometne nesreće dolazi k svijesti i tijekom liječenja u bolnici zaljubljuje se u lijepu ženu s čijim mužem dijeli bolničku sobu te joj počinje slati anonimna ljubavna pisma. U filmu, koji je prikazan na 32. izdanju Festivala i osvojio je Zlatnu arenu za scenografiju, glume Irina Alfyorova nagrađena u Puli posebnim priznanjem za ulogu, Krunoslav Šarić, Zlatko Vitez. Na programu Kina Valli je 26. travnja od 19:10 sati.

Romantična drama Rajka Grlića “U raljama života” (1984.) nastala je prema postmodernističkom romanu Dubravke Ugrešić “Štefica Cvek u raljama života”. Film je prikazan na 31. Puli te je osvojio Zlatne arene za režiju i glazbu, nagradu Studija „Jelen“, dok je Semka Sokolović-Bertok nagrađena Ružom Pazinke za ulogu tetke iz Bosanske Krupe. Kultne su scene iz filma u kojima se Štefica (igra je Vitomira Lončar) nalazi sa svojim ljubavnicima koje glume Bata Živojinović, Miki Manojlović te Rade Šerbedžija. U jakoj glumačkoj postavi tu su još i Mira Furlan te Bogdan Diklić. Film je na programu Vallija u srijedu, 3. svibnja u 19:30 sati.

Program “Filmovi za sva vremena” u Kinu Valli realizira se  u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom. Više informacija pronađite na stranicama Kina Valli.