U suradnji s Udrugom Institut započelo organizirano sakupljanje infektivnog otpada

Grad Pula i komunalno poduzeće Herculanea podržali su inicijativu Udruge Institut koja je započela s organiziranim sakupljanjem odbačenog infektivnog otpada, uspostavljen je SOS telefon i stranica za dojave.

„Poput mnogih drugih gradova i Pula se susreće s opasnim medicinskim otpadom u prirodi na što smo odlučili djelovati vrlo organizirano i sustavno. Od veljače je u Udruzi Institut Pula zaposlen dugogodišnji volonter koji svaki dan obilazi lokacije koje su mapirane kao rizične, no odlazi i na sva ona mjesta koja su građani dojavili. Ovo je primjer odlične suradnje Grada i civilnog sektora, ali i naših sugrađana koji nam redovito ukazuju na probleme u zajednici“, rekla je Varja Bastiančić, predsjednica Udruge Institut Pula.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov, ujedno i članica Vijeća za prevenciju kriminaliteta dodala je kako su ovakve aktivnosti prijeko potrebne u zajednici.

„Zadovoljni smo što ćemo time omogućiti našoj djeci siguran boravak u prirodi i na dječjim igralištima“, poručila je pročelnica Sokolov.

Udruga Institut više godina trudi se Pulu držati sigurnom od odbačenog pribora za injektiranje droga, ali, kažu, ne uspijeva im uvijek osigurati sigurne i čiste parkove, šumice, pješačke staze, igrališta i ostale površine i zato su pokrenuli ovu inicijativu.

„Volonterski rad bio je dostatan do unazad nekoliko godina, no u posljednje vrijeme primjećujemo porast odbačenog otpada na javnim površinama i imamo učestale pozive građana koji su nas ponukali da osmislimo način na koji bismo organizirali pravilnu i sigurnu dispoziciju infektivnog otpada. Znajući da pribor za intravensko injektiranje droga spada u opasan medicinski otpad apeliramo građane da ga ne diraju. Zarazni medicinski otpad, čije je prikupljane podvrgnuto specijalnim zahtjevima radi prevencije infekcije, mora se na propisani način ukloniti iz okoliša. Zakopavanje, spaljivanje i slične radnje nisu prihvatljive ni za zdravlje čovjeka ni za okoliš, a još manje za dugoročno rješenje ovog problema, a to je ono čemu svi zajedno težimo“, pojašnjavaju iz Udruge Institut.

Grad Pula i Udruga Institut pozivaju građanke i građane da, ukoliko pronađu ili uoče odbačene igle i šprice, jave Udruzi na broj 091 601 9199 ili putem Facebook stranice Sakupljanje infektivnog otpada – Pula.