ODRŽANA IZVJEŠTAJNA I IZBORNA SKUPŠTINA PULSKOG OGRANKA HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA

MAURO UKUŠIĆ PREDSJEDNIK, VESNA PETROVIĆ I ROBERTO FABRIS DOPREDSJEDNICI HSU-A

Izvanredno izvještajna i izborna skupština pulske  gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika održana je u srijedu u Puli na kojoj su članovi ove stranke izabrali novo vodstvo, poslušali izvješće o dosadašnjem radu i usvojili program rada za budući period.

Mauro Ukušić, novi je predsjednik pulskog ogranka Hrvatske stranke umirovljenika.  Puljanima je dobro znano lice, bio je zapovjednik legendarne 119. brigade, ali obavljao je i cijeli niz odgovornih dužnosti u Uljaniku, Viktoru Lencu, Heli yachtsu, Pazinskom Pin-u, radio je i u Ministarstvu rada te Big Toysu.  Po struci je mag. ing. strojarstva.

Izabrana su i dva potpredsjednika stranke – Vesna Petrović Foškera i Roberto Fabris. Vesna Petrović dugogodišnja je vanjska suradnica TV Nove, ali znana je i kao nezavisna nositeljica liste HSU-a na izborima za Gradsko vijeće 2005. godine. Obnašala je funkciju pulske dogradonačelnice od 2005. do 2009. godine. Roberto Fabris, također je obavljao cijeli niz odgovornih dužnosti u hrvatskoj vojsci, a danas je manager u Croatija osiguranju, u dva je mandata bio vijećnik u Gradskom vijeću Pule. Predsjednik je Udruge veterana DR Klub 119. Brigade HV. Uz predsjednika i potpredsjednike u Gradski odbor stranke izabrani su dr. Jozo Slipčević i Dario Ružić.

Na jučerašnjoj sjednici u Nadzorni odbor pulskog HSU- izabrani su Zdenka Vratović, Boris Skitarelić, Mladen Matana, Egle Zukon i Božo Jurić, a za tajnicu najvećeg istarskog grada izabrana je gospođa Alenka Bile-Perić.

Novoizabrani predsjednik Mauro Ukušić, zahvalio je svima na povjerenju, izrazio zadovoljstvo brojem prisutnih na sjednici skupštine, što govori da umirovljenici žele i hoće raditi za boljitak svih u Puli i šire. Istaknuo je da će novo vodstvo raditi na temeljitim programskim osnovama za boljitak svih u gradu Puli, jer Pula zaslužuje bolje i više.

 Imamo dovoljno ljudi koji imaju znanja i iskustva i znaju kako treba stvarati nove vrijednosti na korist svih pogotovo u gospodarskom sektoru, kazao je Ukušić.

Okupljenima se obratio i županijski povjerenik stranke Enco Crnobori  koji je rekao da je preko stranke učinjeno dosta za umirovljenike, pogotovo od kada stranaka ima novo vodstvo sa gospodinom Veselkom Gabričevićem na čelu.

Od kada smo u EU polako se prava umirovljenika izjednačuju, tako da je od nove godine izmjenom zakona o mirovinskom osiguranju počela prikupljati dokumentacija i isplaćivati obiteljska mirovina, koja je od nove godine povećana za 10%. Najniža mirovina se povećala za 3%. Od prvog srpnja ove  godine bit će ukinut krizni porez iz 2011. godine za hrvatske branitelje te će se vratiti 5%, a do nove godine još 5%, tako da će biti ispravljena i ta nepravda prema braniteljima. Od prvog travnja ove godine ukinuto je 3% na zdravstveno osiguranje svima onima koji imaju mirovinu veću od 6.500 kuna. HSU će ubrzo uputiti zahtjev preko resornog ministarstva da osobe starije životne dobi, umirovljenici dobiju pravobranitelja za umirovljenike kao što to imaju sve članice EU. Deklaracija će biti upućena u konačnici u Hrvatski Sabor na usvajanje. Do kraja godine tražiti će se isplata 13 mirovine i još dodatnih 10% povećanja od nove godine za sve umirovljenike. Od 29. travnja ove godine na 27. godišnjicu osnutka stranke započet će emitirati radio HSU preko live strema,  na You tube kanalu, mp3 playeru 24 sata na dan. Tu će se čuti glas umirovljenika iz cijele Hrvatske, kazao je Crnobori.

 Sjednici je nazočio i tajnik stranke gospodin Marinko Lukenda,  koji je pozdravio je sve prisutne te im zaželio uspješan rad u budućnosti. Lukenda je kazao kako sadašnja Vlada ima dosta senzibiliteta prema umirovljenicima, ali je i naglasio da umirovljenici zaslužuju puno bolji socijalni status nego što je to sada.