POPOLANA 2023 „Sportom s ulica i trgova do prirode i turizma – Con lo sport tra calli, piazze, natura e turismo“

Ovogodišnja Popolana u organizaciji Sportske zajednice grada Rovinj-Rovigno i uz potporu grada Rovinja –Rovigno i Turističke zajednice  „Sportom s ulica i trgova do prirode i turizma “održat će se  u nedjelju 16.travnja 2023.pod motom SVI ZA ERIKA-TUTTI PER ERIK.
Kao i svih ovih godina i ovogodišnja Popolana proteći će u znaku dobrote i humanosti. Sav prihod od prodaje majica (svatko daje iznos po želji i mogućnostima) doznačit će se  za pomoć obitelji našeg mladog sugrađana koji boluje od leukemije  .
Najkraća i najduža dionica u sportskom dijelu programa će start i cilj imati na glavnom trgu. Svi rekreativci koji žele pješačiti ili trčati dionicu u dužini 4 km do plaže Biondi i natrag ili žele sudjelovati u organizirano vođenoj bicikli jadi u dužini 40 km okupit će se na Trgu maršala Tita. Budući da se trči bez kotizacije i mjerenja vremena, pozivamo sve sugrađane, s naglaskom na obitelji, da dođu i podrže humanitarnu akciju i provedu nedjeljno prijepodne u sportskom okruženju baveći se umjerenom tjelesnom aktivnošću .Sportske aktivnosti na trgu upotpunit će članovi naših sportskih  udruga  koji će prezentirati svoje aktivnosti.
Natjecateljski dio će se odvijati na Štrika Ferati gdje će zaljubljenici u trail trčanje doći na svoje. Malo duže dionica je spremna za sve one koji se odluče na štafetno trčanje u duljini od 2×7 km. Da ne bi došlo do zabune, prijavljuju se dvije osobe koje se moraju dobro dogovoriti tko će trčati prema Rovinjskom selu, a koji će član trčati natrag do Rovinja. Naravno da je poanta u nadmorskoj visini koja će  otežati kretanje prvom članu štafete, a jako puno olakšati trčanje drugom članu. Koju god dionicu odabrali, u Rovinjskom selu vas očekuje veseli okret, s okrjepom i istoimenom veselom ekipom koja će uz DJ-a oraspoložiti sudionike štafete, ali i individualne trkačice i trkače.
Sve prijavljene natjecatelje će u startnom paketu čekati iz toničko energetski napitak i eko bira KAMPANJOLA te majica utrke. Osigurali smo autobus za sve natjecatelje koji će čekati svoje partnere u Rovinjskom selu. Polazak 2. člana štafete je s parkinga kod početka Štrika Ferate 15 minuta prije starta. Dakako da smo za tri prvoplasirane štafete osigurali nagrade sponzora, kao i za najbrže na najdužoj trkačkoj dionici utrke od 18 km.
Trasa će trkače provesti putem revitalizirane trase bivše željezničke pruge Rovinj-Kanfanar (Štrika Ferata) i omogućiti upoznavanje Rovinja i njegove okolice na zahtjevan, ali posebno lijep način. Ostat ćete bez daha trčeći uz prirodne ljepote duž trase s prekrasnim pogledom na Limski kanal na okretištu udaljenom 9 km od Rovinja. Kotizacija za obje utrke (štafetnu utrku i utrku na 18 km) je 20 EU u što je uračunata i majica za humanitarnu kampanju.
Najduža dionica je rezervirana za rekreativne bicikliste koji ne plaćaju kotizaciju, ali kupnjom majice (daje se iznos prema želji i mogućnostima), omogućava se sudjelovanje. Dužina organizirano vođene biciklijade je 40 km i očekivani povratak je oko 13 sati.

Prijave i informacije na https://strika-ferata.wineandwalk.info/popolana

Prva Popolana održana je  2007.g na inicijativu Saveza sportova grada Rovinja uz pomoć Grada Rovinja, Turističke zajednice i Maistre.
Cilj je, kao što se  u samom motu manifestacije navodi, promovirati sport, rekreaciju, odnosno općenito kretanje i fizičku aktivnost u zdravom i prirodnom okruženju kakvog nudi Grad Rovinj.
Paralelno uz sportsko – rekreativna događanja manifestacija se razvila u veliku humanitarnu akciju pod nazivom „1+1=milijuni koraka“ pri čemu se prikupljaju sredstva za one kojima je to najpotrebnije.
U 2008. godini opremljen je informatičkom opremom prostor gradskog Društva osoba s posebnim potrebama, u 2009.g nabavljena su četiri ortopedska kreveta za štićenike doma za starije i nemoćne osobe „D.Pergolis“ Rovinj, u 2010.  prikupljena sredstva iskorištena su za nabavu radnih stolova za rad s autističnom djecom i pokrivanje troškova cjelogodišnjeg rada defektologa za rad s autističnom djecom. U 2011.g. prikupljena sredstva utrošena  za nabavku invalidskih kolica i pokretnih stepenica za potrebe članova Društva osoba s invaliditetom Rovinja. ,a u ostalim godinama  prikupljena  su sredstva utrošena su za potrebe članova Društva osoba s invaliditetom Rovinja .2021. donirali smo sredstva našoj  maloj sugrađanki Dijani Sabljak za potrebe liječenja .Prošle godine  za potrebe financiranja Dječjeg odjela Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno, kao i za potrebe njenog Centra za ranu intervenciju za djecu s teškoćama u razvoju .
Cilj ove manifestacije osim promocije sporta, zdravog načina života,  popunjavanja turističke ponude i sudjelovanja na sportskim nadmetanjima je i senzibilizacija javnosti za volonterskim radom i uključivanjem što više ljudi u humanitarne akcije s ciljem promicanja zajedništva i suradnje.
Osim sportskog karaktera  i humanitarnog karaktera  Popolana je bitna i za  promociju grada s naglaskom na prirodne ljepote i očuvanu prirodu čime se grad Rovinj doista može pohvaliti.
Da bi pokazali da je mogućnost sporta otvorena svima i ove godinu želimo pokazati da Rovinj ima mogućnosti i za takve manifestacije te da sport nema granica.