Noć knjige – Gradska knjižnica i čitaonica Pula

Robotička igraonica, umjetna inteligencija, volonteri, emocije, Zagorka i Matoš

Dvanaestu Noć knjige, nacionalnu manifestaciju koja se tradicionalno organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja), Gradska knjižnica i čitaonica Pula obilježit će u petak, 21. travnja i subotu, 22. travnja programima u Puli i Vodnjanu. Cilj manifestacije je da se diljem zemlje održe događanja u knjižnicama, knjižarama, antikvarijatima, odgojno-obrazovnim i raznim drugim institucijama, ali i u ostalim prostorima „prijateljima knjige“, ne bi li se kroz zajedništvo dijelilo radost čitanja i pisanja.

U fokusu ovogodišnje Noći knjige je umjetna inteligencija kao jednu od trenutnih ključnih tema u široj zajednici pa će se tako u petak od 17 do 19 sati na Odjelu za djecu i mlade robotičkom igraonicom predstaviti Društvo za robotiku Istra. Radionicu koja je namijenjena svim dobnim skupinama vodit će Dragan Pantić iz Društva za robotiku Istra i Centra za praktičnu robotiku Pula. Za sudjelovanje nije potrebna prijava, a radionica uključuje upoznavanje s robotima Boe-Bot i Dash, humanoidnim robotom Alpha 1S, robotom paukom, robotima psima, robotima s kamerama s UI, upravljanje robotima na areni za robotrku na prstenac i gađanje prstenca, vođenje sumo borbama s robotima i još puno toga.

Istoga dana u dvorani Gradske knjižnice u 20.30 sati predavanje će održati dr. sc. Ivan Lorencin, stručnjak iz područja umjetne inteligencije i amaterski filozof, koji će publiku odvesti na zanimljivo putovanje od začetaka umjetne inteligencije, preko današnjih primjena do dviju budućnosti, one optimistične te one pesimistične.

Knjižnica Vodnjan u suradnji s Infobipom 21. travnja organizira predavanje Ervina Jagatića, Infobip Group Product Managera Umjetna inteligencija i kako je primijeniti. Program počinje u 19.30 sati i bit će održan u Quantumu (Infobip), a nakon predavanja planirano je druženje uz razgovor.

Promišljajući o umjetnoj inteligenciji zapitali smo se i je li ona jednako dobra kad se radi o našim emocijama – možemo li isprogramirati prijateljstvo, radost, zajedništvo, nježnost? Odgovor na ovo pitanje pokušat ćemo dobiti u razgovoru s volonterima koji su nam puno pomogli nakon požara koji je u lipnju prošle godine zadesio Središnju knjižnicu. U Noći knjige uručit ćemo im zahvalnice uz glazbeno gostovanje studentica i studenata Muzičke akademije u Puli Sveučilišta Jurja Dobrile.

Razgovor o emocijama nastavit ćese uz slikovnicu Ti, moja prekrasna djevojčice 22. travnja u 11 sati na Odjelu za djecu i mlade: gošće matineje Noći knjige su Nataša Ozmec, autorica slikovnice, doc. dr. sc. Tanja Habrle, prevoditeljica slikovnice na talijanski jezik, i Vlasta Prohaska iz izdavačke kuće Planetopija, koja će moderirati promociju na koju su pozvani i djeca i roditelji.

Nisu izostavljene ni ovogodišnje književne obljetnice pa su u pripremi virtualne izložbe o Mariji Jurić Zagorki, prvoj hrvatskoj profesionalnoj novinarki i jednoj od najčitanijih hrvatskih književnica, te velikom piscu iz razdoblja hrvatske moderne Antunu Gustavu Matošu, i to u povodu 150. godišnjice njihova rođenja. Izložbe će biti dostupne na mrežnim stranicama Knjižnice.

Više o pojedinim programima na: www.gkc-pula.hr


PROGRAM

PETAK, 21. travnja

Središnja knjižnica (Kandlerova 39)

17 – 19 sati: Robotička igraonica i umjetna inteligencija / u suradnji s Društvom za robotiku Istra

19 sati: Volonter, hvala! – druženje s volonterima i podjela zahvalnica / sudjeluju: studentice i studenti Muzičke akademije u Puli

20.30 sati: Ivan: Napiši mi naslov za predavanje o sebi / ChatGPT: “Nalaženje unutarnjeg mira: Putovanje kroz  životna iskustva i osobni razvoj” / predavač: dr. sc. Ivan Lorencin

Quantum – Infobip (Vodnjan)

19.30 sati: Umjetna inteligencija i kako je primijeniti / predavač: Ervin Jagatić,  Infobip Group Product Manager / Knjižnica Vodnjan u suradnji s Infobipom

SUBOTA, 22. travnja

Odjel za djecu i mlade (Kandlerova 39)

11 sati: Subotom u knjižnici: Možemo li isprogramirati ljubav? / predstavljanje slikovnice “Ti, moja prekrasna djevojčice” / predstavljaju: Nataša Ozmec, Tanja Habrle, Vlasta Prohaska