Predstavljeni rezultati projekta „Obnova i prilagodba objekata za pružanje usluga izvaninstitucionalne skrbi Doma za starije osobe Alfredo Štiglić“

 

U srijedu, 19. travnja 2023. godine u Komunalnoj palači predstavljeni su rezultati EU projekta Obnova i prilagodba objekata za pružanje usluga izvaninstitucionalne skrbi Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula koji završava 30. travnja.

Na konferenciji su sudjelovale zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb IŽ Gordana Antić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov, ravnateljica Doma za starije osobe Alfredo Štiglić i voditeljica projekta Doris Ivanković.

Partner na projektu je Grad Pula, koji je ustupio objekt u Budićinovoj ulici 11, na korištenje bez naknade.

„Cilj projekta je bio poboljšati uvjete i kvalitetu pružanja usluga starijoj populaciji, smanjiti njihovu socijalnu isključenost te prevenirati preranu institucionalizaciju. Pula bilježi porast starijeg stanovništva i upravo je zbog toga važno pravovremeno djelovati u tom pravcu primjerenim osnaživanjem osoba treće životne dobi. Naglašavam važnost ovakvih zajedničkih projekata koji imaju za cilj spriječiti preranu institucionalizaciju i Grad Pula rado se odaziva kao partner projektima poput ovoga“, rekla je zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić.

Dom za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, potpisao je s Ministarstvom regionalnog razvoja i Središnjom agencijom za ugovaranje EU projekata 28. prosinca 2020. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Obnove i prilagodbe objekata za pružanje usluga izvaninstitucionalne skrbi Doma za starije osobe Alfredo Štiglić“. Projekt su aplicirali na poziv na dostavu projektnih prijedloga Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza, a  u okviru Operativnog programa „ Konkurentnost i kohezija 2014-2020“.

„Istarska županija, kao osnivač Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, aktivno podupire sve aktivnosti koje dodatno unaprjeđuju kvalitetu života osoba treće životne dobi. Istarska županija u suradnji s Domom potiče polu institucionalne i izvaninstitucionalne usluge u zajednici. Cilj je da starije osobe ostanu što duže u vlastitom domu, uz podršku usluga koje im se pružaju. Za uvođenje i razvoj ovakvih usluga dodatno pomažu i sredstva iz europskih fondova, zahvaljujući kojima je tako 2003. godine otvoren Dnevni boravak za oboljele od demencije, a 2015. Gerontološki centar i Dnevni boravak za starije osobe, u Puli. Iznimno vrijedan je i projekt čije rezultate danas predstavljamo, a zahvaljujući kojem su uređeni dnevni boravci u Mažuranićevoj i Budičinovoj ulici, nabavljeno je kombi vozilo, te deset računala za korisnike“, kazala je je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb IŽ Gordana Antić.

Projekt su provodili na dvije lokacije – Mažuranićeva 10 i Budićinova 11. Projektnim aktivnostima rekonstruirali su, opremili i prilagodili ukupno 13 infrastrukturnih jedinica na dvije lokacije u Budicinovoj 11 i Mažuranićevoj 10, čime se povećala kvaliteta tih objekata. Izvedeni su  građevinsko obrtnički radovi, vodovod i kanalizacija, elektroinstalaterski radovi te oprema. Kupili su i kombi za prijevoz starijih osoba, prilagođen njihovim potrebama.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov dodala je kako se i Pula ubraja među gradove sa sve starijim stanovništvom. Prema popisu iz 2021. godine na području grada Pule bilo je ukupno 13.138 osoba starijih od 65 godina, odnosno 25,2 posto stanovništva, što je porast u odnosu na 2011. godinu, kada je najveći istarski grad imao 19,3 posto starijih.

„Na trećem smo mjestu po udjelu starijih osoba u Istarskoj županiji, iza Labina i Novigrada. Kao Grad nastojimo prepoznati potrebe osoba starije životne dobi. Sudjelujemo u ovom EU projektu s Domom za starije osobe Alfredo Štiglić, ali i sufinanciramo druge projekte i programe Doma, posebice one koji se odnose na izvaninstitucionalne usluge za koje smatramo da bismo ih zajedno trebali poticati i jačati kao zajednica.

Pojasnila je kako deinstitucionalizaciju, o kojoj se u zadnje vrijeme mnogo govori, zapravo čine programi poput njege u kući, cjelodnevnih i dnevnih boravaka za starije osobe, osobito za oboljele od demencije, razvoj savjetovališta za obitelji, edukacija njegovatelja i članova obitelji starijih osoba i slično. Pročelnica Sokolov poručila je kako jedino tako možemo jačati kvalitetu života osoba starije životne dobi i prevenirati ranu institucionalizaciju i socijalnu isključenost kako bi osoba starije životne dobi što duže ostala u svome domu i uz svoju obitelj, a obitelj treba biti dovoljno osnažena kako bi mogla brinuti o tom članu.

„U provedbi projekta naišli smo na niz neplaniranih teškoća jer smo počeli provoditi projekt u trenucima kada je započela pandemija virusa COVID-19. Novonastale promjene zahtijevale su i često prilagođavanje u provedbi projektnih aktivnosti. Primjerice, zbog teškoća u autoindustriji imali smo poteškoća s nabavom vozila te smo bili primorani tražiti produljenje roka provedbe projekta što nam je zbog opravdanih razloga i omogućeno. Sretni smo što smo na kraju provedbe uspješno proveli sve planirane aktivnosti”, zaključila je ravnateljica Doma za starije osobe Alfredo Štiglić i voditeljica projekta Doris Ivanković.

Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u ukupnom iznosu od gotovo 300 tisuća eura bespovratnih sredstava.