Media Mediterranea festival: Tomorrow’s Parties


25. Media Mediterranea festival u organizaciji udruge Metamedij održava se od 21. do 29. travnja 2023. godine. Tema ovogodišnjeg festivala je „Tomorrow’s Parties“.


U sklopu festivala bit će otvorene dvije multimedijske izložbe mladih domaćih autorica i autora, a prvog i drugog dana u festivalskom klubu Galeriji Cvajner bit će održan glazbeni program Yesterday’s Parties na kojemu će nastupiti lokalni DJ-evi i DJ-ice.


TEMA FESTIVALA
Tomorrow’s Parties

Povodom obilježavanja 25 godišnjice Medie Mediterranee, tematskim naslovom „Tomorrow’s Parties“ volio bih se nadovezati, osim na nadolazeće, i na sve prošle zabave kojima smo svjedočili u ovih četvrt stoljeća postojanja festivala. Njegov razvoj započinje organizacijom rejvova davne 1999. godine kao rezultatom subverzije društva. Festival se ubrzo nadopunjuje edukacijskim programima koji su mnogima omogućili sudjelovanje i integraciju s okolinom, stvaranje novih prostora iskustva u zajednici te okupljanje u alternativnim životnim stilovima.

Polazište festivalske ideje leži u subkulturama koje su obilježile 90-e godine 20. stoljeća, a koje su proizašle iz iskustva 80-ih, poput panka, od kojeg su preuzele konfrontirajući stil i anarhističku energiju. Odbacivanjem kulturnih normi i ispisivanjem društvenih razlika Media Mediterranea festival, poput sličnih fenomena na globalnoj razini, zauzima otpor „protiv progresivne globalizacije ukusa“(1). (…)

Iz potrebe za djelovanjem i stvaranjem nečeg novog, vlastitog, Media Mediterranea festival otvorio je niše i na polju arhitekture, umjetnosti te naravno identiteta, pripadnosti i zajednice. Iako se udaljio od rejv kulture, u svojoj je dugogodišnjoj transformaciji ipak zadržao cilj: edukaciju društva. (…) Ljudi, stilovi, mjesta i zabave značajno su se promijenili u posljednjih 25 godina, no kultura je ostala snažan i bitan dio života suvremene mladeži. (…)

Jednakom snagom poput svih prošlih zabava, današnje i sve sutrašnje zabave mogu mijenjati svijet. Pitanje je koliko. Mijenjajući sebe mijenjamo i svijet – bar se tako nadam. „Umjetnici i publika potencijalna su prazna stranica, moment posvećen budućnosti neispisanih alternativnih varijanti. Ako danas situacija u društvu ide na bolje (sigurno ne u potpunosti), za to nisu zaslužni politički lideri nego vizionari, umjetnici, pisci, glazbenici, žongleri i drugi akteri različitih scena poput ove, koji godinama ne odustaju od djelovanja. Ako hoćete, nazovite to slobodom.“ (2).


Marko Vojnić, 2023


(1) https://komikaze.hr/info/
(2) Gori Ussi Winnetou, 113. ploča. 2023.


PROGRAM:
PETAK – 21. 4. 2023.
19:30
GRADSKA GALERIJA PULA
KANDLEROVA UL. 8
OTVORENJE IZLOŽBE ZLATNA LUBENICA 7.0
+ proglašenje pobjednika/ce

Tin Andonovski, Nikolina Krstičević, Mihaela Podboj, Josipa Stojanović i Mario Stojanović, Josipa Škrapić, Branimir Štivić, David Wilhelm
Izložba je otvorena 21. – 29. 4., pon – pet 16:00 – 20:00, sub 10:00 – 13:00

21:00 – 01:00
GALERIJA CVAJNER
FORUM 2
25. MEDIA MEDITERRANEA FESTIVAL CLUB
YESTERDAY’S PARTIES
Too Faar, Miss Moon, Teddy-Lee


SUBOTA – 22. 4. 2023.
19:30
EUROPSKI CENTAR ZA MIR I RAZVOJ – ECPD
FLACIUSOVA UL. 18
TOMORROW’S PARTIES – 25. GODINA MEDIA MEDITERRANEE – OTVORENJE IZLOŽBE
+ prezentacija Metamedij (ko)produkcije + gostujuća autorica + arhiva Media Mediterranea festivala + artist talks

Valentina Butumović, Tin Dožić, Marko Gutić Mižimakov, Vida Guzmić, Toni Mijač, Mario Mu

20:30 – ARTIST TALKS
Vida Guzmić, Toni Mijač, Mario Mu
Izložba je otvorena 22. – 29. 4., pon – pet 16:00 – 20:00, sub 10:00 – 13:00

21:00 – 02:00
GALERIJA CVAJNER
FORUM 2
25. MEDIA MEDITERRANEA FESTIVAL CLUB
YESTERDAY’S PARTIES
M. Funkovich, Tricky D, Cube

ORGANIZACIJSKI TIM FESTIVALA MEDIA MEDITERRANEA 25
Marino Jurcan – direktor festivala / Ivana-Nataša Turković i Marijeta Bradić – izvršne producentice / Oleg Šuran – dizajn postava Zlatne lubenice i vizualnih materijala / Marko Vojnić i udruga Metamedij – koncepcija izložbe Tomorrow’s Parties / Marko Gutić Mižimakov, Olga Majcen Linn, Oleg Šuran i Marko Vojnić – stručni žiri Zlatne lubenice / Boris Vincek – odnosi s medijima / Marko Bolković – tehnička podrška / STUDIO11 – fotografija

DONATORI
Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Pula i Istarska županija

MEDIJSKI POKROVITELJI
Glas Istre, Radio Rojc, TV Nova, Parentium, Istra 24, Kulturistra, Medulin FM

POSEBNA ZAHVALA
HRT Radio Pula