Hrvatska glazbena unija obilježava Međunarodni dan jazza, 30.4.2023.

Hrvatska glazbena unija obilježava Međunarodni dan jazza, u sklopu kojeg smo pripremili vrhunski glazbeni jazz program u gradovima gdje imamo svoje Podružnice. Programi će se sastojati od “live” koncerata jazz glazbe te radijskih i TV gostovanja. Programi su najavljeni za Split, Zagreb, Pulu, Osijek, Šibenik i gradove Primorsko-goranske županije, a realizacija većine programa ostvarit će se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, kao i lokalnih turističkih zajednica te gradova. 
 
U cilju širenja međukulturnog dijaloga i vrijednosti koje promiče jazz te podizanjem svijesti o jazzu, globalnom obilježavanju Međunarodnog dana jazza pridružuje se i HGU Podružnica 5 Pula.
 
Međunarodni dan jazza na Narodnom trgu (tržnica) u Puli s početkom u 09:00h proslavit će istaknuti istarski jazz glazbenici, odnosno sastavi Bolerosi i Leon Brenko trio.
 
Međunarodi dan jazza 
Pula, 30.04.2023.
Tržnica 09:00 – 11:00
 
LEON BRENKO TRIO
Leon Brenko – klavijature
Srđan Kuzmanović – kontrabas
Marco Quarantotto – bubnjevi
 
BOLEROSI
Carlos Fagin – vokal
Anja Rubil – Flauta
Branko Sterpin – truba
Andrea Rojnić – klavir
Nenad Mirt – bas
Zoran Stanisavljević – bubnjevi
 
UNESCO je proglasio 30. travnja Međunarodnim danom jazza na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država na 36. Općoj skupštini u listopadu 2011. godine. Proglašenjem Međunarodnog dana jazza želi se okupiti međunarodnu zajednicu širom svijeta kako bi se doznalo više o umjetnosti jazza, njegovom podrijetlu i utjecaju te naglasilo njegovu važnu ulogu kao obrazovnom sredstvu za postizanje zajedništva, dijaloga i bolje suradnje te sredstva komunikacije koje nadilazi razlike
 
 Više o  samom Međunarodnom danu jazza:

U studenom 2011. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) službeno je proglasila 30. travnja Međunarodnim danom jazza kako bi istaknula jazz i njegovu diplomatsku ulogu u ujedinjavanju ljudi u svim krajevima svijeta. Međunarodnim danom jazza predsjedaju i vode ga glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay i legendarni jazz pijanist i skladatelj Herbie Hancock, koji služi kao UNESCO-ov veleposlanik za interkulturni dijalog. Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i ljubitelje jazza širom svijeta kako bi proslavili i naučili o jazzu i njegovim korijenima, budućnosti i utjecaju; podigli svijest o potrebi međukulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja; i ojačali međunarodnu suradnju i komunikaciju.

Svake godine 30. travnja ovaj međunarodni oblik umjetnosti prepoznat je za promicanje mira, dijaloga među kulturama, različitosti i poštivanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva; iskorjenjivanje diskriminacije; promicanje slobode izražavanja; promicanje ravnopravnosti spolova; i jačanje uloge mladih u provođenju društvenih promjena. Međunarodni dan jazza vrhunac je Mjeseca zahvalnosti jazzu koji skreće pozornost javnosti na jazz i njegovu izvanrednu baštinu tijekom travnja. U prosincu 2012. Generalna skupština Ujedinjenih naroda službeno je pozdravila odluku Generalne konferencije UNESCO-a o proglašenju 30. travnja Međunarodnim danom jazza. Ujedinjeni narodi i UNESCO sada prepoznaju Međunarodni dan jazza u svojim službenim kalendarima.