Obilježavanje Svjetskog dana plesa u Medulinu

 

U vijećnici Općine Medulin održana je konferencija za medije povodom obilježavanja Svjetskog dana plesa u Medulinu, a manifestaciju su najavili načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, i voditeljica Plesnog studia Pirueta Paola Šimunović.

Prvi put održana 2016., otkada se kontinuirano organizira osim dvije pandemijske godine (2020.-21.), ovog će petka, 28. travnja, na medulinskoj rivi kod manila na vitar biti održana 6. po redu plesna manifestacija Svjetski dan plesa u Medulinu.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac naglasio je kako je iznimno zadovoljan da se održava tradicija ove manifestacije obzirom da je to izvrsna prilika za predstavljanje svega što su i mali i veliki plesači naučili vrijedno vježbajući tijekom cijele godine, a posjetitelji i gosti imaju mogućnost opustiti se i uživati u zajedničkom druženju i veselom okruženju. Dodao je kako se i ove godine manifestacija održava na medulinskoj rivi kod malina na vitar, te istaknuo kako se cijela manifestacija odlično uklapa na odabranoj lokaciji zbog prekrasne kulise uz more i malin.

Program događaja kojeg suorganiziraju upravo Plesni studio Pirueta iz Medulina i Općina Medulin, predstavila je Paola Šimnović, voditeljica Plesnog studija Pirueta i idejna začetnica ove manifestacije. Istaknula je kako će se tijekom jednoipolsatnog programa predstaviti više od 150 plesača i plesačica, u ukupno 12 plesnih skupina. Njih čak 9 dolazi iz PS Pirueta – od najmanjih plesača vrtićke dobi do najstarije skupine srednjoškolki, dok iz Dječjeg vrtića Medulin, Dječjeg vrtića Sunčica iz Banjola i OŠ dr. Mate Demarin Medulin, Područna škola Šišan dolazi po jedna plesna skupina. Njihove su plesne točke i pripremljene koreografije na rasporedu od 18 do 19 sati, a u drugom dijelu programa svi će posjetitelji i sudionici moći sudjelovati u polusatnom Zumba® fitnessu pod vodstvom Zumba® specijalistice i instruktorice, Medulinke Marine Lorencin (ZES™), dok će cjelokupni program ovogodišnje manifestacije voditi Mattias Stojanović, poznato lice i glas s medulinskog radija Medulin FM-a.

Zahvaljujući se Općini Medulin na dugogodišnjoj suradnji i načelniku Ivanu Kircu na podršci, voditeljica PS Piruete napomenula je kako je upravo Općina Medulin za sve plesače koji se predstavljaju u skupinama unutar plesnog programa kao i u svim prethodnim edicijama manifestacije osigurala prigodni poklon i znak sjećanja – majice s logotipom Svjetskog dana plesa u Medulinu te okrjepu za sve sudionike.

U očekivanju lijepog i sunčanog proljetnog poslijepodneva, načelnik Općine Medulin i voditeljica PS Piruete zaključno su uputili poziv mještanima, posjetiteljima i gostima koji trenutno borave na Medulinskoj rivijeri da se pridruže slavlju plesa i pokreta te podrže male i velike plesače u predstavljanju pripremljenih koreografija, te da u druženju, pozitivnoj energiji, glazbi i plesu svi zajedno uživamo na zaista jedinstvenom plesnom podiju uz medulinski malin na vitar u ovom 6. po redu Svjetskom danu plesa u Medulinu! 

Cilj je ove manifestacije da plesom, osmjehom i pozitivnom energijom pošalje poruku zajedništva te da podsjeti javnost na ovaj umjetnički oblik u kojem jednako mogu uživati oni koji plešu i oni koji ih gledaju i bodre. Svjetski dan plesa obilježava se na temelju inicijative Međunarodnog odbora UNESCO-a od 1982. godine. Za datum je odabran dan rođenja začetnika modernog baleta Jeana Georgesa Noverrea, francuskog baletnog plesača, koreografa i baletnog teoretičara, koji predstavlja najznačajnije ime u povijesti baletne umjetničke forme (Pariz, 29.4.1727. – Saint Germain-en-Laye, 19.10.1810.).