Carmina Burana na Forumu, 4.svibnja u 20 sati

Tijekom 2023. godine Muzička akademija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pripremala je još jedan veliki umjetnički projekt u kojemu će sudjelovati oko 140 mladih glazbenika.

Jedan je to od projekata Sveučilišta koji obogaćuju redovnu nastavu studenata, daju im neprocjenjivo iskustvo sukladno njihovim potrebama u procesu školovanja.

Postavom djela Carl Orff: Carmina Burana na Forumu u Puli, Muzička akademija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli nastavlja uspješan niz koncertnih događanja u gradu Puli i Istarskoj županiji s ciljem da u terminima Dana Grada izvođenje programa na Forumu postane tradicija Sveučilišta koji je jedan od značajnih nositelja razvoja glazbene umjetnosti u Puli.

Akademski mješoviti zbor kao i sva druga tijela i pojedinci Muzičke akademije konstantno su prisutni u društvenom i kulturnom životu grada, županije ali i šire. Kantata Carla Orffa Carmina Burana će 2023. godine biti izvedena u originalnoj verziji, tj. za zbor, dva klavira, timpane, udaraljke (pet udaraljkaša) i soliste pjevače (sopran, tenor i bariton).

Remek djelo Orffa izvodit će  Zbor MAPU kao domaćin (Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli), zbor AKMUZ (Akademski muški zbor fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu), Dječji zbor Kap iz Rijeke i Dječji zbor glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Puli. U ulozi solo sopranistice je Antonija Dunjko, solo tenora Marko Antolković, a dionicu solo baritona otpjevat će  naš proslavljeni solo pjevač, prvak kazališta HNK u Rijeci Robert Kolar. Klaviristi će biti puležani sa našega Sveučilišta Vesna Ivanović Ocwirk i Robert Batelić. Izvedbom će ravnati dirigent sa Muzičke akademije u Puli Domeniko Briški.

Izvedba kantate Carmina Burana na Forumu od općeg je značaja za kulturni razvitak grada, te od posebnog interesa za glazbenu umjetnost. Djelo je to koje je veliki magnet za publiku, jedan od najvećih brandova klasične glazbe. Cilj ovoga projekta je popularizacija klasične glazbe s vrlo edukativnim karakterom. Ideja je da ovo postane tradicija, tradicionalni program Gradu za rođendan, u terminima obilježavanja Dana grada čime se proširuje glazbeno kulturno djelovanje u gradu na mjesece koji nisu ljetni, tj. na predsezonu. Osim za grad ovaj projekt je izuzetno važan i za same studente koji će kroz ovo izvođenje glazbe uživo stasati i kao reproduktivni glazbenici, u svojem pedagoškom školovanju, te će to iskustvo praktične glazbe direktno moći primijeniti na cijelo društvo. Naime,  jedino kroz njihove ruke prolazi doslovno cijelo društvo kroz osnovno, tj. srednjoškolsko obrazovanje. Ovom izvedbom na glavnom gradskom trgu Muzička akademija se opet otvara široj javnosti, te izlazi iz institucionalnih koncertnih prostora.

Ovakav projekt definitivno spada među projekte van redovitih programa, on je potaknut entuzijazmom i realnom potrebom. Ovakve  projekte nemoguće je realizirati bez potpore grada. Akademija, profesori i studenti ulažu u realizaciju projekta sve svoje raspoložive resurse, a uz podršku grada u kojemu Sveučilište živi i djeluje vjerujemo da će program postati tradicionalan.