SPEKTAKULARNO OTVORENJE MALOG RIMSKOG KAZALIŠTA: RASKOŠNA AUDIOVIZUALNA POSVETA PULI, NJEZINOJ POVIJESTI I LJUDIMA KOJE SU JE OBILJEŽILI

Svečanost programa obuhvatila je i dokumentarni film s brojnim poznatim licima koji su govorili o važnosti Malog rimskog kazališta, a emotivan nastup operne pjevačice Josipe Bilić publika je nagradila dugačkim pljeskom.

Inauguracija prepunog Malog rimskog kazališta prošla je u znaku raskošne audiovizualne posvete Gradu Puli i ključnim osobama i događajima koji su obilježili njezinu povijest. Glazbeno – scenski spektakl u režiji Krešimira Dolenčića i Aleksandra Švabića istaknuo je ključne trenutke pulske povijesti – od antike pa sve do moderne Pule, a publika je gromoglasnim pljeskom nagradila dio scenske izvedbe posvećen Uljaniku. Svečanost otvorenja započela je još jednom posvetom – pulskom opernom skladatelju i maestru Antoniu Smaregli. Njegovu skladbu “Salve Regina” izveo je Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pod dirigentskom palicom maestra Domenika Briškog.

Uz brojne uglednike, kulturnjake i druge uvažene goste, na svečano otvorenje Malog rimskog kazališta stigla je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je u svom govoru istaknula kako je Malo rimsko kazalište „još jedan obnovljeni dragulj naše bogate kulturne baštine kojeg smo naslijedili od naroda koji je stvarao temelje europske civilizacije“. Dodala je i kako je kompleksna obnova Malog rimskog kazališta najveće pojedinačno ulaganje u kulturnu baštinu u mandatu Vlade Andreja Plenkovića. Projekt obnove Malog rimskog kazališta vrijedan je 3,3 milijuna eura, a sufinancirali su ga Ministarstvo kulture i medija, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU), odnosno Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te sam Arheološki muzej Istre koji formalno upravlja ovim jedinim sačuvanim rimskim kazalištem u Hrvatskoj.

Dragan Jelić, vršitelj dužnosti ravnatelja SAFU-a, na svečanosti otvorenja istaknuo je kako je Malo rimsko kazalište tek jedan od projekata koji se u Istri obnovio europskim sredstvima.

Samo s Istarskom županijom trenutačno surađujemo na projektima vrijednim više od 135 milijuna eura, dok s Gradom Pulom imamo ugovoreno projekata u vrijednosti većoj od 60 milijuna eura. Kad se ubroje druga provedbena tijela i fondovi Europske unije te novac iz državnog proračuna, možemo reći da su Grad Pula i Istarska županija visoko na ljestvici korištenja EU fondova za projekte revitalizacije kulturne baštine, ali i one vezane za socijalnu, zdravstvenu i prometnu infrastrukturu, zapravo svega onoga što može podići kvalitetu života“,  rekao je Jelić.

 

Nakon godina zapuštenosti, pozornici staroj 2000 godina konačno je vraćena njezina izvorna funkcija, a kao i nekad u antičko doba, Malo rimsko kazalište odsad će biti medij za susrete publike i umjetnika, različitih izvođača scenske umjetnosti i njezinih poklonika.

Vjerujem kako je ovo početak jedne lijepe priče na mjestu koje će nas u budućnosti spajati u pjesmi, kreativnosti, kritičkom promišljanju, otvorenosti i uključivosti“, rekao je u svom govoru Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Publici se u petak obratio i autor projekta rekonstrukcije Malog rimskog kazališta, arhitekt Emil Jurcan koji je za ovaj projekt nagrađen na Piranskim danima arhitekture, a novo obnovljeno Malo rimsko kazalište je nominirano i za arhitektonsku nagradu “Bernardo Bernardi”.

Na inauguraciji pozornice Malog rimskog kazališta govorio je i pulski gradonačelnik Filip Zoričić:

Grad Pula je svjetski grad i vjerujem da će cijela priča dati doprinos stvaranju jednoga novog grada. Kultura stvara građanstvo, građanstvo mijenja društvo, a pojedinac tome daje izuzetan doprinos i o tome ćemo stalno progovarati“, poručio je Zoričić.

Svečanost programa obuhvatila je nastupe harfistice Veronike Ćiković, mezzosopranistice Martine Menegoni i tenora Josipa Krajačića, zatim glumaca Petre Blašković, Luke Mihovilovića i Rade Radolovića. Glazbenik i skladatelj Matej Meštrović za ovu je prigodu skladao glazbu koja se uživo izvela, a emotivan nastup operne pjevačice Josipe Bilić publika je nagradila dugačkim pljeskom.

Svečanost otvorenja Malog rimskog kazališta nastavila se i u subotu, 6. svibnja, besplatnim koncertom Perpetuum Jazzile, jedne od najpoznatijih vokalnih grupa na svijetu. Program ostalih izvedbi na pozornici Malog rimskog kazališta bit će poznat uskoro.