Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe

 

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora Istre u Titovom parku danas je obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe. Polaganju vijenaca nazočili su zamjenik gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul, župan Istarske županije Boris Miletić, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, braniteljskih udruga i nacionalnih manjina.

„Danas obilježavamo 78. Obljetnicu pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Tog veličanstvenog dana, Europa i cijeli svijet dočekali su slobodu i završetak najkrvavije epohe u dosadašnjoj poznatoj povijesti čovječanstva s 50 milijuna žrtava diljem svijeta. U svim zemljama koje baštine antifašističke vrijednosti i čine antifašističku koaliciju, 9. svibanj je dan kad se slavi Dan pobjede nad silama Osovine i imamo sva prava da se s ponosom prisjećamo na slavne trenutke. Imamo se čime ponositi kao Istrijani i kao Hrvati jer smo na strani pobjednica nad fašizmom. Antifašizam kao temeljna vrijednost postala je sastavni dio Ustava Republike Hrvatske. Stoga mi antifašisti grada Pule i Istarske županije, ovim putem svima čestitamo Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe”, rekao je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Boris Siljan i pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast svim žrtvama.

Dan Europe obilježava se svake godine 9. svibnja, nakon što je istog dana 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik koji je poznat kao “Schumanova deklaracija” i smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Također, 9. svibnja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu u kojem je živote izgubilo više od 50 milijuna ljudi. Premda su se ratne strahote nastavile sve do kapitulacije carskog Japana, u svim zemljama Europe 9. svibnja obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom. Nakon sloma Njemačke i njezinih saveznika za većinu europskih zemalja uslijedio je period mira, a Europa je dobila svoje današnje obrise. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donio je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao Dan Europe.