Marko Ravnić: REGIRANJE NA JUČERAŠNJE PRIOPĆENJE UDRUGE ZELENA ISTRA

Ovim putem želim ispred Općine Ližnjan – Lisignano reagirati na jučerašnje priopćenje udruge ‘Zelena Istra’  pod naslovom ‘Devastacija jadranske obale razbijanjem stijena i nasipavanjem poprima zabrinjavajuće razmjere – krajnje je vrijeme za zaustavljanje takvih trendova’.

 

Općina Ližnjan – Lisignano ulaže velike napore kako bi gradila partnerski odnos sa svim organizacijama civilnog društva, pa tako i s navedenom udrugom. Međutim, taj je cilj teško postići kad s druge strane nailazite na manjak korektnosti, a višak samouvjerenosti, kao u slučaju jučerašnje objave udruge ‘Zelena Istra’.  Da se udruga prije predmetne objave obratila samoj Općini s određenim upitima, tada bi nedvojbeno dobila konkretne odgovore na brojna pitanja. Očito udruzi to nije bio krajnji cilj, već nizom pretencioznih navoda stvoriti potpuno krivu sliku o budućim ulaganjima u Uvali Kuje. Pretpostavljam zbog promocije i veće vidljivosti same udruge.

 

Uvodni navod Zelene Istre da se u prostornim planom Općine Ližnjan planiraju „veliki i razarajući zahvati“ je u najmanju ruku pretenciozan te na neki način osporava kako zakonski donijete i izglasane Planove kako Istarske Županije tako i podredno Općine Ližnjan – Lisignano. Navod kako se u Uvali Kuje planira ”čak” 1.700 postelja je također nevjerojatan, pošto, primjerice, samo u jednom prosječnom kampu u Istri  kapacitet postelja je preko 5.000. S druge strane, primjerice, za cijelu Općinu Ližnjan, koja ima čak 30 km obale, predviđen je kapacitet ukupno 5.000 postelja za sve turističke zone, koje postoje na području naše Općine, čime je potpuno jasno da se ne može govoriti o nekom masovnom turizmu na području cijele naše Općine.

Ukoliko usporedimo kako primjerice susjedna Općina Medulin ima kapacitet od 24.000 postelja ili Grad Umag 38.000 tada će, vjerujem svima biti jasno koja je razina neutemeljenosti i iskrivljavanja činjenica, odnosno pretencioznosti u tekstu Zelene Istre.

Iskoristit ću ovu priliku kako bih podsjetio na činjenicu da je projekt uređenja šetnice još uvijek u fazi idejnog rješenja, a do izrade glavnog projekta potrebno je proći sve potrebne zakonske procedure i odobrenja javnopravnih tijela te na koncu ishođenje građevinske dozvole. Nama je prioritet urediti šetnicu od plaže Salbunić do uvale Japlenice te je to primarni cilj predmetnog projekta, dok će se obala urediti na dijelovima gdje će to biti zaista potrebno, posebice pristupe plažama i ulaze u more koji su na određenim dijelovima Uvale Kuje nepristupačne.

Nadalje, smatram da uređenje uvale Kuje uživa podršku velike većine mještana Općine, u što sam se osobno uvjerio bezbroj puta. Jednu od najčešćih kritika koje dobivam jest da naša Općina ozbiljno zaostaje po pitanju razvoja turizma u odnosu na priobalna mjesta u Istri, a posebice na susjedne općine. Podsjećam da Općina Ližnjan – Lisignano na gotovo 30 kilometara obale nema niti jednog izgrađenog hotela. Tek kad sam se uvjerio da postoji čvrsta podrška ljudi za izgradnju hotela i uređenja uvale, namjeru da se nešto poduzme po tom pitanju uvrstio sam u svoj predizborni program, što sam vrlo jasno komunicirao svih tih godina.  

Smatram posebno važnim istaknuti da se kod cjelokupnog uređenja uvale Kuje velika pažnja pridala poštivanju procedure, ne jer je tako propisano zakonom već jer smatramo da je naša obaveza savjesno upravljati prostorom. Nastojali smo potražiti najbolji balans između gospodarskog razvoja i očuvanja prirode. Ističem kako je riječ u uređenju isključivo plaža i šetnice u samoj Uvali Kuje dok se za područje od Munat Velikog do Budave, koje je pod zaštitom ‘Natura 2000’ izrađuje Plan upravljanja u suradnji sa Zavodom za prostorno uređenje. Cilj izrade plana je upravo očuvanje prirode, biljnih i životinjskih vrsta, ograničavanje maksimalnog broja automobila koji mogu biti u jednom trenutku unutar zone. Ono najbitnije tim planom stavit će se ‘točka na i’ da na tom području neće biti moguće širenje turističkih zona tj. gradnje smještajnih kapaciteta. Turizam će se moći odvijati samo u postojećim turističkim zonama, što smatram da je od krucijalne važnosti za održiv razvoj Općine Ližnjan – Lisignano.

Za kraj, pozivam sve zainteresirane, a posebice predsjednicu udruge ‘Zelena Istra’ gđu Irenu Burba da zajednički obiđemo teren i detaljno prođemo kroz sve elemente projekta. 

 

Marko Ravnić, mag.iur.

Načelnik