U Puli je završen prvi festival ulične umjetnosti pod nazivom „Kistom kroz zid“

„Kistom kroz zid“, održao se u bivšoj vojnoj kasarni, a sada društvenom centru Karlo Rojc. Tijekom šest dana festivala, troje umjetnika oslikavalo je fasade centra, stvarajući tri društveno angažirana murala.

Festival je organizirao Vedran Štimac, a umjetnici Boris Bare, Marin Remić i sam Vedran Štimac oslikali su tri murala. Marin Remić je oslikao mural koji govori o problemu odlaganja otpada i potrošačkog društva, dok je Boris Bare na zapadnoj strani centra oslikao mural koji tematizira propast brodogradnje u Puli i istovremeno odaje počast Uljaniku koji je othranio brojne pulske obitelji. Vedran Štimac je na istočnoj strani centra oslikao portret Karla Rojca, narodnog heroja po kojemu društveni centar nosi i ime. Portretom Rojca, Štimac nastoji očuvati antifašističku baštinu u svom rodnom gradu.

Svakako, jedan od glavnih ciljeva festivala „Kistom kroz zid“ je da umjetnička djela ne služe samo estetskoj vrijednosti, već da imaju i društvenu poruku koju prenose. Kroz ovaj festival umjetnici su imali priliku da izraze svoje mišljenje o problemima u društvu na kreativan i estetski zanimljiv način i tako doprinesu razmišljanju o važnim društvenim pitanjima.

Unatoč izrazito malom budžetu, festival je privukao pažnju javnosti i postao hit među ljubiteljima umjetnosti. Organizator se nada da će festival postati tradicionalan te da će sljedeće godine novi murali krasiti zgrade pulskih kvartova.

Festival “Kistom kroz zid” je pokazao da umjetnost i kultura imaju veliki potencijal u stvaranju boljeg društva, a nadamo se da će se ovaj festival nastaviti razvijati i proširivati svoju poruku u budućnosti. Pula je tako postala bogatija za tri nova murala koji krase fasade društvenog centra Karlo Rojc, a umjetnici i organizator su pokazali da uz malo entuzijazma i kreativnosti fasade mogu dobiti novo ruho.

Foto: Vedran Štimac