VIKEND TALIJANSKE ZNANSTVENE FANTASTIKE U SVETIM SRCIMA

U petak i subotu, 12. i 13. svibnja, u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca održat će se popratni program izložbe „Talijanska znanstvena fantastika“.

U petak, 12. svibnja u 19 sati, Felice Pozzo, stručnjak za Salgarijevu literaturu, održat će predavanje pod nazivom „Tko je Emilio Salgari?“

Namjera je predstaviti tvorca pustolovnog žanra u Italiji krajem 19. stoljeća, iz čijih je djela niknuo i važan period talijanske kostimografije.

Salgarijev čarobni svijet preživio je oba prošlostoljetna svjetska rata i mračno razdoblje fašizma, a svojim je postojanjem promijenio živote mnogih čitatelja te radikalno inspirirao svijet stripa, TV-a, filma,kazališta, glazbe.

U subotu, 13. svibnja u 11 sati, grafički dizajner Alessandro Grabowski održat će predavanje i radionicu podnazivom „Stvori svoj SF plakat!“

Nakon autorove prezentacije utemeljene na povijesti plakata, njihovoj namjeni i osnovnim kompozicijskim i kolorističkim pravilima,sudionici će imati priliku sami izraditi svoje SF plakate, te napisati kratku priču na osnovi njihovih motiva. Na kraju će se održati izbor najboljeg plakata, a pobjednik će dobiti četiri ulaznice za naše borbe gladijatora,„Spectacula Antiqua“, u Areni, ili ulaznice za muzej „MUFANT“ u Torinu.

Događaj je organiziran u suradnji Arheološkog muzeja Istre i Circola, Zajednice Talijana u Puli.