Na 29. Smotru maslinovih ulja Istre i 29. Smotru vina južne Istre u Vodnjan stiglo 350 vinskih ocjenjivača iz cijelog svijeta

Vodnjanci su 29. Smotru maslinovih ulja Istre i 29. Smotru vina južne Istre otvorili u sasvim neobičnom izdanju – u staroj školi, tzv. Astri, ugostili su 350 ocjenjivača međunarodnog ocjenjivanja vina “Concours Mondial de Bruxelles”, kojem je Istra domaćin do 10. do 15. svibnja 2023.. Udruga Agroturist i Grad Vodnjan-Dignano sa suradnicima, širokih su ruku dočekali vinske stručnjake iz cijelog svijeta da bi ih iznenadili bogatstvom koje Istra nudi u maslinovim uljima, vinu i dobroj hrani.

Riječ je o stručnjacima iz 45 zemalja, među kojima je više od 200 novinara, medijskih radnika i vinskih kritičara. U Vodnjan, kao centar maslinarstva, stigli su u suradnji i podršku porečke Vinistre i Istarske županije. Pred njih su svoje proizvode izložili sudionici vodnjanskih smotri, vinari, maslinari i uljari.

Koliko je značajan ovaj posjet govori podatak da je “Concours Mondial de Bruxelles” drugo najutjecajnije ocjenjivanje vina na svijetu nakon Decantera, s tim što se Decanter organizira svake godine u Londonu, dok CMB mijenja lokacije. Na taj način svaka regija domaćin dobiva ogromnu medijsku vidljivost u svijetu. Na samom ocjenjivanju sudjeuje više od 10.000 uzoraka vina iz 50 različitih zemalja svijeta!

“Ovdje u Vodnjanu enolozi i sommelieri, kritičari, novinari i influenseri imaju prilike kušati domaća vina, ali i maslinova ulja iz cijele Istre. A susret s ocjenjivačima svjetskog renomea odlična je prilika proizvođačima da iz prve ruke čuju ocjenu svog rada. Ocjene su sigurno dobre, jer vidim da gosti uživaju i u uljima i u vinima”, rekla je Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio iz Agroturista.

Za goste su pripremljeni paketi s uzorcima različitih maslinovih ulja koje su kušali kroz vođenu degustaciju. Na taj način im je otkrivena sva raznolikost po sortama i karakteristikama koje pruža naše podneblje.

“Istra je fascinantna zemlja. Ovdje možeš naći nevjerojatna maslinova ulja. Mi u Španjolskoj imamo odlična ulja, ali vaša me iznenađuju bogatstvom sorti, okusa, karakteristikama, aromama… Da, malo su pikantnija, ali jako kompleksna i različita. U Vodnjanu su nas dočekali s možda 50-ak različitih maslinovih ulja i pružili nam priliku da osjetimo sve varijacije. Odlično organizirano: samo uzimamo čaše i kušamo: ulje, vino, ulje, vino…”, rekao nam je vidno zadovoljan sommelier i vinski novinar Alejandro López Facorro Paadin.

Goste je dočekao i pozdravio gradonačelnik Edi Pastrovicchio te im poželio da se osjećaju kao kod kuće i da se prepuste okusima. Poziv su gosti objeručke prihvatili.

“S obzirom na gastronomsko bogatstvo ovo je bogat kraj. A tartufi su vam nevjerojatni. Regija ima jako puno različitosti, različiti su i krajolici, a sve se to ogleda u vinima, maslinovom ulju i hrani koji se međusobno jako razlikuju od područja do područja. Vina su vam u svjetskoj klasi po kvaliteti. Zanimljivo je kako istarska malvazija pokazuje različita svojstva ovisno o lokaciji vinograda. Može se osjetiti više voća iz crvene zemlje, a više minerala iz bijelog tla. Bijela vina su stvarno dobra. I teran nas je iznenadio brojnim varijacijama ovisno o mjestu uzgoja”, zaključio je Alejandro López Facorro Paadin

Smotra vina južne Istre i Smotra maslinovih ulja Istre, jedne od najdugovječnijih priredbi u Istri, nastavljaju se u popodnevnim satima u Zajednici Talijana Vodnjan.