Održana završna konferencija projekta CENTAR PODRŠKE 521

Inovativni socijalni projekt CENTAR PODRŠKE 521 čiji je nositelj Grad Pula na današnjoj završnoj konferenciji u Circolu predstavio je rezultate i provedene aktivnosti široj javnosti.

Na konferenciji su govorili predstavnici Grada Pule gradonačelnik Filip Zoričić te voditelji projekta Irena Peruško i Radivoj Jelenić, koordinatorica Centra podrške 521 Zuzana Hoti-Radolović te načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković.

 

Od problema do rješenja

Grad Pula prepoznao je u svom radu s građanima probleme s kojima se oni susreću primarno u području socijalne skrbi i zdravstva, a na koje ustanove u sustavu nemaju sredstva i mogućnosti odgovoriti u kratkom roku. Kroz razgovore i konzultacije s Udrugama i građanima na području Puljštine osmišljen je koncept projekta „Centar podrške 521“.

Projekt je prijavljen u sklopu ITU mehanizma, na natječaj UP.02.1.1.12 Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine. Osigurana su sredstva Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 2.563.680,34 kuna (340.258,85 EUR). Od toga je 15% bespovratnih sredstava osigurano iz Državnog proračuna Republike Hrvatske, a 85% iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta određeno je od 25. svibnja 2021. do 25. svibnja 2023. godine.

Naglasak u osmišljavanju projekta i kreiranju Centra bio je na građanima, Udrugama i rizičnim skupinama, s kojima su održani brojni okrugli stolovi i radionice kako bi Centar bio razvijen prema njihovim potrebama.

Svojim znanjem i iskustvom Centru su posebno doprinijeli i partneri na projektu, Hrvatski Crveni križ-Gradsko društvo Crvenog križa Pula, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre i Društvo distrofičara Istre-Pula koji pružili svoje sposobnosti i kapacitet za rješavanje navedenih problema građana.

Centar svih građana

Projektom je kreirana inovativna socijalna usluga kao odgovor na prepoznati nedostatak socijalnih usluga u zajednici, a Centar podrške 521 jedini je takav u Republici Hrvatskoj. Za rad u centru educirane su tri djelatnice, a započeo je s radom 21. studenog 2022. godine.

Centar podrške 521 je prvenstveno namijenjen osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom, no svaki građanin može doći ili nazvati centar i obratiti se za pomoć, a prostor je u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom.

Odmah nakon otvaranja Centar je započeo s pružanjem usluga savjetovanja i pomaganja, psihosocijalne podrške, organizacije slobodnih aktivnosti, radionica i edukacije djelatnika, te terenskih posjeta. Usluge Centra dostupne su svim pružateljima socijalnih i zdravstvenih usluga ne samo Grada Pule, već i Grada Vodnjana, te Općine Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban.

Izvrsni rezultati i veliki odaziv građana

Projektnim sredstvima adaptiran je i opremljen prostor za rad u Centru, uz osiguran pristup za osobe s invaliditetom, izrađen je protokol rada Centra koji će biti temelj rada i nakon završetka projekta, održane su radionice psihosocijalne pomoći, razvijena je programska platforma PODRŠKA 521 – pristupačna web aplikacija koja ubrzava postupak dobivanja određene usluge i pruža informacije, održane su edukacije djelatnika i okrugli stol uz predstavnike Udruga i ustanova s područja socijalne skrbi i zdravstva te jedinice lokalne samouprave, djelatnice Centra održale su terenske posjete općinama i gradovima na području UPP-a, a nedavno su održane i radionice međugeneracijske solidarnosti gdje su učenici srednjih škola učili starije osobe korištenju pametnih telefona.
Provedene su i aktivnosti informiranja javnosti o aktivnostima CP521 i važnosti aktivnog uključivanja ranjivih skupina u život zajednice.

Nastavak rada i nakon projekta

Do danas je popisano 125 usluga kod 197 pružatelja usluga, pružena je 141 usluga za 113 osoba, zaprimljeno je 500 telefonskih poziva, održano je 20 radionica životnih vještina uz 60 korisnika osoba s invaliditetom i osoba starijih od 54 godine te 12 obuka za rad uz 6 korisnika. Centar svakodnevno dobiva nove upite i korisnike, stoga će se njegov rad svakako nastaviti i nakon projekta.

Centar podrške dostupan je svakim radnim danom od 8-20 sati na adresi Zagrebačka 18 u Puli ili telefonski na 052 521 522, a sve informacije dostupne su na službenoj web stranici www.cp521.pula.hr.