“Kosirići” i gosti posjetiteljima pružili odličnu večer folklora u Tinjanu

Povodom Dana Općine Tinjan 13. svibnja 2023. godine, održana je 14. večer folklora “Kosirići i gosti” na kojoj su se uz domaćine predstavili i KUD Barban te Folklorno društvo Umag.

Program se održao u Domu mladih Tinjan s početkom u 19.30 sati. Večer su otvorili domaćini, odnosno plesna skupina “Kumpanije Kosirići Tinjan” s plesovima šete paši i špic polkom, nakon čega je uslijedilo proglašenje pobjednika slikarskog natječaja “Ex tempore Tinjan in art 2023”.

Slikarski natječaj Ex tempore održao se u Tinjanu prvi put, u organizaciji Općine Tinjan i “Kumpanije Kosirići Tinjan”, a u izboru za najbolje umjetničko djelo sudjelovalo je 37 slika. O pobjednicima je odlučivao stručni žiri kojeg su činili Marino Baldini, arheolog i povjesničar umjetnosti, Marina Pilar, povjesničarka umjetnosti i Ivana Rimanić, predstavnica organizatora natječaja. Prvu nagradu, odnosno 300 eura, osvojila je slika autorice Aleksandre Verbanac. Drugu nagradu u iznosu od 200 eura osvojila je Slavica Oplanić, dok je treće mjesto i večera za dvoje pripala slikaru Željanu Paviću.

Nakon proglašenja pobjednika na pozornicu su se popeli oni najmlađi – folkloraši “Kumpanije kosirići Tinjan”, a potom se predstavila i pjevačka skupina domaćina. Folklornu točku zatvorila je odrasla skupina otplesavši balun.

Nakon domaćina nastupili su prvi gosti, Folklorno društvo Umag, koji su za publiku otplesali tradicionalni ples Hrvatskog zagorja. Nakon njih ponovno je došao red na domaćine, ovaj put u nešto drugačijem izdanju. Naime, publici su se predstavile nasmijane mažoretkinje “Kumpanije Kosirići Tinjan”. Večer su na pravi način zatvorili gosti iz KUD-a Barban koji su otplesali balo di kušin i  balun. Na kraju večeri dodijeljene su zahvale gostima koji su svojim nastupom uveličali 14. večer folklora.

Kumpanija Kosirići Tinjan zahvaljuje svim sponzorima koji su pomogli u njihovom radu  – Transporti Sian, Auto karoserija Daki, Gratis d.o.o, Profis Poreč, Ardea Tinjan, Mljekara Latus i Pilana Krebel. 

Tijekom trajanja programa organiziranog povodom Dana Općine Tinjan posjetitelji su mogli razgledati i “Mali samanj”, također u organizaciji Kosirića, a na sajmu su se predstavili obrtnici i kreativci iz općine i okolice. Također, valja spomenuti i acoustic duo “Little Whisper” koji su zabavljali publiku tijekom cijele večeri.

  • Iznimno smo zadovoljni i ponosni na još jednu odlično odrađenu večer folklora. Zahvaljujemo se svim gostima, publici i onima koji su sudjelovali u njezinoj realizaciji. Posebno hvala i roditeljima naše djece koji su tu s nama tijekom cijele godine, i koji su jedan od glavnih razloga zbog čega smo u subotu mogli pokazati ono na čemu već godina radimo. A radimo ono što volimo i volimo ono što radimo. Upravo zbog toga sa sigurnošću možemo reći da ovo nije posljednja takva manifestacija u našoj organizaciji. Stoga pozivamo sve ljubitelje folklora da nas i dalje prate jer kako bi mi rekli, “u kumpaniji je vajk lipše” – rekla je Ivana Šušnjar, predsjednica “Kumpanije Kosirići Tinjan”.