U Smoljancima u Općini Svetvinčenat, u sjedištu Konzulata švicarske konferederacije održala se konferencija počasnih konzula Švicarske, Slovenije, Maroka, Sejšela, Albanije

Klub je osnovan 28.11.2017. godine.
Klub Počasnih Konzula u Republici Hrvatskoj član je svjetske Federacije Konzula – World Federation of
Consuls (FICAC) sa sjedištem u Briselu.

Draženka Moll, predsjednica Kluba počasnih konzula u Hrvatskoj,  jučer je u Smoljancima u Općini Svetvinčenat, ugostila  svoje kolege iz mnogih zemalja diljem svijeta. U sjedištu Konzulata švicarske konfederacije u Smoljancima sjedište je institucije koja na razne načine pomaže građanima.

Draženka Moll ovu časnu funkciju obnaša po treći put.  Konzulat rješava izazove različite prirode.

Primjerice, kada su krađe u pitanju, gubljenje putovnica i osobnih iskaznica, nažalost ponekad i smrtnih slučajeva.  Moll je istaknula činjenicu kako se pacijenti u Hrvatskoj i Švicarskoj različito tretiraju, tako dasvjedoče i situacijama u kojima je potrebno napraviti obdukciju, u slučaju da njihov državljanin premine u našoj zemlji. Obdukciju švicarski zakon ne potiče.

Često joj posao znači i pomoć Švicarcima koji su vlasnici nekretnina u Istri, a vode sudske procese.

U Konzulat švicarske konfederacije prvi su put pristigli predsjednik i potpredsjednik Slovenskog konzularnog zbora Janez Škrabec, koji je ujedno i počasni konzul Kraljevine Maroko te Marko Smole, koji je i počasni konzul Sejšela u Sloveniji te novoizabrani direktor Svjetske federacije konzula – World Federation of Consuls (FICAC) sa sjedištem u Bruxellesu.

Uz Draženku Moll, organizator je događaja u Smoljancima bio i Marko Smole, kao direktor upravlja s konzulatima iz 90-ak država koji broje oko 3.000 ljudi.