U Rock galeriji Pula promocija LP ploče Marietto + IRA

Promocija LP ploče Marietto + I.R.A. u pulsku Rock Galeriju održat će se u petak, 19.5.2023. u 21 sat. Projekt je realiziran uz potporu Istarske županije, Odjela za kulturu i zavičajnost.

Mario Marietto Dobrić istarski je glazbenik i pjesnik koji je većinu života proveo u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je iznenada i preminuo u kolovozu 2016. godine. Marietto Dobrić rodio se u Vinežu 1963. godine a još kao dijete seli se s roditeljima u Pulu. Njegov život u blizini pulske tvornice Cementa i odrastanje na Stoji trajno su obilježili njegov umjetnički rad. Marietto je otišao u New York daleke 1985. godine kao djelatnik pulskog Medicinskog centra gdje je radio na odjelu psihijatrije. Još kao dječak iskazao je zanimanje za glazbu i pisanja autorskih pjesama. 

U vrijeme procvata pulske glazbene scene bio je lider pulskog sastava „70 kapi“ i osim što je napisao kompletnu glazbu za ovaj sastav započeo je i s pisanjem tekstova koji su kasnije postala glavna vrlina ovog autora. Prvom polovinom 80-ih godina Marietto postaje član kultnog pulskog punk sastava KUD Idijoti u kojem svira drugu gitaru i jedno vrijeme bas. Marietto je za KUD Idijote napisao tri pjesme koje je bend i nakon njegovog odlaska u New York svirao i svrstao na svoja kasnija glazbena izdanja.

Pjesmama Preživjeti; Daj, Daj, Daj i Šizofrenija Dobrić je iskazao poseban talent, a svoju je potpunu kreativnu zrelost iskazao je u ljeto 1996. godine kada se na jednom od godišnjih odmora kojeg je proveo u rodnoj Istri upustio u „avanturu“ nazvanu Istarska Renesansna Avantura kada nastaje glazbeno literarni uradak 90 posto pisan na čakavskom dijalektu, u kojem je okupio velik broj eminentnih istarskih glazbenika što je bio pothvat koji s današnje distance izgleda nadrealno. 

U Štinjanu u malom trošnom tonskom studiju u vlasništvu Gorana Ćurića Čotke snimljen je album nazvan Istarska renesansna avantura (IRA) na kojoj su svirali KUD Idijoti, Ivica Kovačević i Beli (ex The Spoons), ZHEL, F.O.B., Dark Busters, Johnny Montezaro, Mauro Giorgi Mifra, Bruno Krajcar, Edi Banovac, Ana Maružin, Debac… Dobrić je pjesme na čakavskom dijalektu s urbanim štihom pisao za vrijeme radnog vremena u pulskoj i Njujorškoj psihijatriji (gdje je radio kao medicinski tehničar) a svoju je poeziju pisao i u kultnom restoranu labinjanke Lidije Bastianich u kojem je povremeno honorarno radio kao konobar.