16. Monte Librić svečano se otvara u Circolu 22. svibnja u 11 sati

Festival dječje književnosti „Monte Librić“, čija smo posljednja dva izdanja održali pod otvorenim nebom u Parku Petra Krešimira IV, ove se godine vraća kući.
 
Zamahnut ćemo čarobnim štapićem i, uz jedan čiribi čiribu, ponovo se smjestiti u Zajednicu Talijana Pula, poznatiju kao „Circolo“ – mjestu gdje je „Librić“, zajedno sa svojom mladom publikom, sazrio i razvio se, postao ono kakvim ga danas znamo: jedini festival te vrste u Hrvatskoj, prepoznatljiv i po tome što, uz pregršt knjiga, najmlađima nudi i bogat program u raznim formama.
 
Vraćanje u „Circolo“ posebno je važno zbog ovogodišnje teme „Monte Librića“ – čarolije. Djeci to, zapravo, ne treba objašnjavati, ali starije treba podsjetiti: bilo da se radi o čarobnjacima, brbljavim životinjama ili čudnovatim svjetovima, ključni sastojak omiljene priče za laku noć, bajke ili animiranog filma uvijek je bila čarolija koju su nosili sa sobom i koja je u mašti rasla.
 
Magičnih trenutaka na ovogodišnjem „Libriću“, pouzdano tvrdimo, neće nedostajati. Naš je prvi zadatak djecu začarati knjigama i čitanjem, da bi kasnije, nakon predstavljanja novih naslova i otkrivanja literarnih čarolija, pokazali što je zajedničko spektakularnim znanstvenim izvedbama i magičnim iluzijama.
 
Jednom kad mališane očaramo pomno biranim knjigama, koje smo odabrali najprije zbog životne magije kojoj nas uče, neće im biti spasa: tako začarani, bit će pretvoreni u nešto što ni najmoćniji čarobni štapić ili napitak neće moći vratiti u prvobitno stanje.
Čarolija „Monte Librića“ zauvijek će ih pretvoriti u odvažne i neumoljive – čitatelje i čitateljice.